MF DNES

Ten, který chce usmířit státní zástupce a inspektory

- — Karel Hrubeš

PRaHa Jeden z nejzávažně­jších případů poslední doby – kauza Bereta – se točí kolem bývalého detektiva, který pomocí sítě kontaktů v policii a celní správě vynášel citlivé informace do podsvětí. Typický případ pro Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, která má v popisu práce odhalovat úplatné policisty, celníky nebo dozorce.

Místo generální inspekce však přidělil státní zástupce tento případ (dnes již neexistují­címu) protimafiá­nskému útvaru.

Důvěru elitních žalobců generální inspekce neměla a nemá. Změnit to má její nový ředitel Radim Dragoun. Z více než desítky kandidátů, kteří o post šéfa GIBS usilovali, má pro to nejlepší předpoklad­y. Sám byl totiž až dosud státním zástupcem – šéfoval Obvodnímu státnímu zastupitel­ství Louny.

Právě snahu o vybudování důvěry mezi inspektory a žalobci prezentova­l včera Dragoun před poslanci jako svou hlavní misi v nové funkci. „Jako zásadní se jeví spolupráce se státními zástupci, kterou je nutné zásadně změnit. Je potřeba zlepšit komunikaci a zkvalitnit formy spolupráce,“uvedl Dragoun ve své prezentaci, z níž citoval server Aktuálně.cz.

V budoucnu by se tak již nemělo stávat, že žalobce svěří případ, ve kterém je policista podezřelý z korupce, například protidrogo­vé centrále. Byť na to podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana má právo. Mimochodem, byla to právě kritika Pavla Zemana, o kterou se při tlaku na odvolání tehdejšího šéfa inspekce Michala Murína opíral premiér Andrej Babiš. Mnozí proto Dragounův příchod označují za „ovládnutí“inspekce ze strany státního zastupitel­ství. Dragoun, který svou kariéru původně zahájil u policie, už coby žalobce řešil několik případů úplatných úředníků či soudců. Zkušenosti má i s případy, které by pro GIBS měly být typické. Před šesti lety vedl obžalobu v případu korupce ve věznici Nové Sedlo na Lounsku. Tamní dozorce za peníze nosil vězňům drogy nebo mobilní telefony.

Nejznámějš­í kauzou, kterou Dragoun vedl jako žalobce, byl případ dvojice úplatných soudců z Loun. Tehdy šlo o vůbec první případ, kdy se podařilo detailně rozkrýt korupci u soudu. Dragoun chce důvěru žalobců získat například novými opatřeními proti únikům informací, které označuje za jeden z největších problémů GIBS.

Ve své koncepci naznačil, že provede i personální změny ve vedení inspekce.

Nový ředitel inspekce uvažuje i o tom, že by GIBS zrušil mimo jiné speciální tým určený ke sledování. Ten by mohl nahradit Útvar zvláštních činností, který podobnou práci vykonává pro policii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia