MF DNES

„Paní Kvitové jsem nic neudělal,“říká obviněný

- — Jiří Pánek

Od května, kdy policisté Radima Žondru dopadli a obvinili, se poprvé ukázal na veřejnosti. Při příchodu na vazební zasedání si nezakrýval tvář a nedal na sobě znát žádné emoce. „Já jsem paní Kvitové nic neudělal,“prohlásil na dotaz, jestli se chce tenistce omluvit za to, co jí měl provést. „Takže to popíráte?“– „Ano,“dodal, když ho eskorta odváděla.

Žondru policisté viní z toho, že tenistku Petru Kvitovou napadl a poranil na ruce. V té souvislost­i se měl dopustit trestného činu vydírání. Soudkyně Adéla Pluskalová, která o prodloužen­í vazby tento týden rozhodla, zároveň reportérov­i iDNES.tv potvrdila, že vyšetřován­í zločinu dospělo do konce, spis je kompletní a státní zástupce dopisuje obžalobu.

„Vazební důvody stále trvají, byly ještě zesíleny těmi vyšetřovac­ími úkony, které byly provedeny (Kvitová při rekognici Žondru poznala a označila – pozn. redakce) a které podle mého názoru prozatím dostatečně odůvodňují podezření, že skutek spáchal právě obviněný Radim Žondra. Rozhodla jsem, že obviněného nadále ponechávám ve vazbě,“řekla iDNES.cz soudkyně Pluskalová. Podle ní hrozí, že by se Žondra mohl skrývat a vyhýbat trestnímu stíhání. „Nebyly přijaty záruky za vazbu, které obviněný nabízel,“uvedla soudkyně.

Muž jí předal svůj písemný slib, dále žádal, aby byla vazba nahrazena dohledem probačního úředníka. Zaručila se za něj jeho rodina, ale také třeba myslivecký spolek. Nic z toho soud nepřijal.

„Obviněný se vzdal práva stížnosti, ale nevzdal se práva stížnosti za osoby blízké, takže rozhodnutí zatím není pravomocné,“řekla Pluskalová. Žondra podle spisu zaútočil na Petru Kvitovou ráno 20. prosince 2016 v jejím prostějovs­kém bytě. Představil se jako revizní technik, který jde zkontrolov­at plynový kotel. V bytě ji však napadl a vážně pořezal na levé ruce, kterou pak lékaři tenistce čtyři hodiny operovali. Vedle obvinění z vydírání (za které v souvislost­i s újmou na zdraví hrozí vyšší trest, než pokud by byl čin kvalifikov­án pouze jako těžké ublížení na zdraví) v případu napadené Petry Kvitové je Žondra v současnost­i také obžalován z krádeže a porušování domovní svobody, obojí ve formě pomoci. Na podzim 2015 dal údajně tip trojici lupičů, kteří následně vnikli do domu advokáta v Lysicích na Blanensku.

Gang, který přepadával seniory

Když se tam majitel nečekaně objevil, lupiči ho napadli. Spoutali ho, přelepili mu celou hlavu tak, že se dusil, surově ho zbili, polévali lihovinou a hrozili, že ho zapálí, když jim neprozradí, kde má ukryté peníze. Odcizili mu spisový materiál k případu jednoho z jeho dlužníků i se směnkou na dva miliony korun. Odnesli si také jeho platební kartu, ze které vybrali 15 tisíc korun, a další věci.

Žondra popírá, že lupiče na advokátův dům nasměroval. Před soud přitom nemíří poprvé. V minulosti byl členem gangu, který na Moravě přepadával seniory. Pachatelé si osamělé důchodce tipovali při montování plastových oken. Vyhlédli si většinou rodinné domky, majitele přinutili pod smyšlenými příběhy otevřít dveře, vtrhli dovnitř a kradli peníze, kreditní karty a elektronik­u. Se seniory zacházeli surově.

Žondra dostal u soudu 7,5 roku vězení, v dubnu 2014 byl podmíněně propuštěn. Podle policie pak ve zkušební době přepadl světoznámo­u tenistku. Soud ho v případě uznání viny může poslat za mříže až na 12 let.

 ??  ?? Tenistka Petra Kvitová s ošklivě pořezanou rukou krátce po útoku...
Tenistka Petra Kvitová s ošklivě pořezanou rukou krátce po útoku...
 ??  ?? ... muž, kterého označila za pachatele. 2x foto: MAFRA
... muž, kterého označila za pachatele. 2x foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia