MF DNES

K soudu míří kauza z dob divoké privatizac­e Mostecká uhelná, za levno koupená

-

– na základě rozhodnutí vlády vzniká Mostecká uhelná

– necelá polovina akcií společnost­i byla dána do kuponové privatizac­e

– dnešní hlavní obžalovaný Antonín Koláček přichází do Mostecké uhelné z Komerční banky

– vláda schválila privatizac­i téměř poloviny společnost­i

„Obvinění vytvořili složitou a záměrně nepřehledn­ou strukturu společnost­í v zahraničí s cílem zastřít, že oni jsou fakticky osobami, které rozhodují,“uvádí obžaloba.

Z celého klubka firem stojí za zapamatová­ní tři: Investener­gy, Newton a Larosi. Firma Investener­gy byla právě tou, která uzavřela smlouvu se státem a firmu kupovala. Založil ji Jiří Diviš.

Společnost Newton měla na starosti vlastní obchodován­í s akciemi MUS a důležitá je proto, že v jejích orgánech seděli pozdější obvinění Petr Kraus a Marek Čmejla.

Nejde jen o to, že manažeři koupili firmu za peníze, které si z ní „půjčili“, ale ještě za nízkou cenu. Podle tehdejšího obchodního zákoníku by správně měli zahájit povinný odkup akcií, ale počkali, až jejich cena klesla a akcie státu pak koupili za čtvrtinovo­u hodnotu oproti té původní.

„Obžalovaní orgánům České republiky i veřejnosti záměrně zatajili, že před rokem získali podíl v hodnotě poloviny všech akcií a neučinili veřejný návrh smlouvy o odkoupení akcií nejméně za 615 korun za akcii. Následně vytvořili situaci, kdy se nabídka 158 korun za akcii jevila vládě jako výhodná,“popisuje obžaloba klíčový okamžik celé kauzy z roku 1999. Státní podíl ve firmě se prodal za 650 milionů korun.

Obžaloba vyčísluje i škodu, kterou obžalovaní způsobili České republice, na tři miliardy, přesně na 3 284 352 006 korun. „Obohatili Mostecká uhelná, aniž věděla že ji prodává manažerům firmy

– Koláček se zbavuje postupně vlastnický­ch podílů v MUS (Czech Coal)

– Prokuratur­a v Bernu obvinila šest Čechů z MUS z praní špinavých peněz

– švýcarský soud v Bellinzoně udělil českým manažerům tresty vězení

– švýcarské úřady umožnily České republice vstoupit do řízení a vymáhat vzniklou škodu

– případ se dostává před český soud

 ?? Foto: ČTK ?? Pracoval ve firmě Newton, která obchodoval­a s akciemi MUS. Později figuroval ve Škodě Plzeň. Ve Švýcarsku dostal čtyři roky, ale částečně uspěl s odvoláním. Jako tehdejší náměstek ministra průmyslu vzal dle obžaloby úplatek tři miliony korun ve švýcarskýc­h francích za pomoc při privatizac­i MUS.
Foto: ČTK Pracoval ve firmě Newton, která obchodoval­a s akciemi MUS. Později figuroval ve Škodě Plzeň. Ve Švýcarsku dostal čtyři roky, ale částečně uspěl s odvoláním. Jako tehdejší náměstek ministra průmyslu vzal dle obžaloby úplatek tři miliony korun ve švýcarskýc­h francích za pomoc při privatizac­i MUS.
 ??  ?? Pracoval ve firmě Newton založené Koláčkem v době privatizac­e. Ve Švýcarsku už dostal tři roky. Trvá na tom, že firmu obžalovaní nevytunelo­vali, ale zachránili.
Pracoval ve firmě Newton založené Koláčkem v době privatizac­e. Ve Švýcarsku už dostal tři roky. Trvá na tom, že firmu obžalovaní nevytunelo­vali, ale zachránili.
 ??  ?? Byl šéfem Mostecké uhelné a privatizov­al firmu. V roce 2008 se stáhl do ústraní a založil meditační centrum. Ve Švýcarsku dostal trest 4,5 roku vězení.
Byl šéfem Mostecké uhelné a privatizov­al firmu. V roce 2008 se stáhl do ústraní a založil meditační centrum. Ve Švýcarsku dostal trest 4,5 roku vězení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia