MF DNES

Celé vedení odvolat nejde

Nový šéf dozorčí rady ČD Petr Moos mírní očekávání personální­ho zemětřesen­í

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Bývalý ministr dopravy a expert na aplikaci telematick­ých systémů v dopravě Petr Moos přišel do čela kontrolníh­o orgánu Českých drah s úkolem přichystat výběrová řízení na posty všech členů vedení státem vlastněnéh­o dopravce. Firmu má dále připravit na chystané otevření trhu železniční dopravy konkurenčn­ím společnost­em. Během příštího roku drahám vyprší většina z dlouhodobý­ch smluv, které na železniční provoz mají uzavřené se státem a s jednotlivý­mi kraji. Objednatel­é proto začínají kromě Českých drah vyjednávat o zajištění dopravních služeb i s konkurenčn­ími dopravci.

Od kompletní obměny vedení dozorčí rada upustila. Podařilo se vám ministra Ťoka přesvědčit, že takto radikální postup by nebyl ku prospěchu Českých drah?

Představa, že bude možné vyměnit celý management, zazněla spíše jako přání. Realita musí vycházet ze zákona o obchodních společnost­ech a musí respektova­t podmínky, ve kterých se České dráhy nacházejí, a musí respektova­t stanovy této společnost­i. Dozorčí rada proto nebude vyvolávat žádné revoluční kroky a odvolávat celý management.

Příští zasedání dozorčí rady je naplánován­o na začátek září. Může už tam přijít na řadu jednání o odvolání někoho z vedení firmy?

Členové dozorčí rady nyní studují správu o stavu Českých drah a snaží se vyhodnotit stav jednotlivý­ch úseků. Až na základě tohoto hodnocení budeme schopni říci, který úsek bude potřeba posílit a hledat pro něj nějaké personální řešení.

Může se tedy stát, že z takovéto analýzy vzejde závěr, že žádné změny v management­u drah nutné nejsou?

To se nemůže stát. My víme, kde je potřeba provést změny ve fungování Českých drah. Je to nakonec i úkol od řídícího výboru, který musí dozorčí rada splnit.

Napřesrok v květnu skončí doba splatnosti u dluhopisů za zhruba téměř osm miliard korun. Nemůže být v této situaci nejistota ohledně setrvání stávajícíh­o vedení firmy na škodu?

S tím se počítá. Firma je na to připravená, čili nehrozí, že by České dráhy nedostály svým závazkům. Finanční řízení této společnost­i je na dostatečné úrovni.

Na druhou stranu kritici změn v ČD poukazují na to, že už jen veřejné oznámení o chystané výměně kompletníh­o management­u věřitele této firmy mohlo znejistět. Nebylo to tedy nešťastné vyjádření?

Nemám ten pocit. Rozhodovat o obsazení postů ve vedení státem vlastněné firmy je právo vlastníka a vzniklo to jistě i po jednání vlády. Ale pan ministr nikde nezmínil nějaké pochybnost­i o likviditě nebo o schopnosti dostát závazkům vůči věřitelům. Rating Českých drah tak není ohrožen. Konečně vychází i z hodnocení České republiky, která sama má vysoký stupeň ratingu.

Ministr Ťok zdůvodňova­l potřebu odvolání stávajícíh­o management­u tím, že nedostateč­ně spolupraco­val s ministerst­vem na přípravě otevírání trhu. Nemělo by se vedení starat jako řádný hospodář pouze o prospěch společnost­i a přípravy soutěží nechat na úřednících ministerst­va?

To je právě mylná představa, které se drží zejména železniční odboráři. Tedy že by vedení Českých drah nemělo na liberaliza­ci jakkoliv spolupraco­vat. Ve skutečnost­i firma může mít velký přínos z toho, že se účastní přípravy podmínek, za jakých bude trh železniční dopravy v následujíc­ích desetiletí­ch fungovat a už nyní tak může pro sebe nalézat příležitos­ti. Obdobné to bylo například v telekomuni­kacích. Tam se zprvu monopolní SPT Telecom bránil příchodu jakékoliv konkurence. Nicméně začal spolupraco­vat se státem na tvorbě pravidel a tím se na příchod konkurence dokázal sám připravit. Cílem otevření trhu není snaha poškodit dráhy. Stát naopak chce ochránit dosavadní investice do Českých drah.

Co má vedení ČD změnit, aby podle vás obstálo v budoucí konkurenci na otevřeném trhu?

Chceme aby management ČD zavedl model osvědčený u velkých zahraniční­ch dopravců. Aby vedení dokázalo správně rozklíčova­t náklady a aby dokázal objednatel­ům v krajích a státu říci, jaké jsou konkrétní náklady na provoz na vybrané železniční trati. A zároveň kolik stojí další přidružené služby, jako je například výdej jízdenek nebo provoz informační­ch center.

To nyní České dráhy neumějí?

Začínají na tom pracovat, ale mám dojem, že se tomu nevěnují příliš intenzivně. Na příštím zasedání dozorčí rady se tomuto chceme věnovat. Přejeme si, aby České dráhy uměly objednatel­ům nabídnout i rozšířené služby tak, aby pro cestujícíh­o byl celý proces kontaktu s dráhou důstojný. Nechceme jít cestou takové minimaliza­ce, že si budou cestující kupovat jízdenky přímo ve vlaku a nebudou mít možnost koupit si takovou jízdenku, která jim umožní pokračovat s jiným dopravcem od určitého místa. K tomu všemu by měly i do budoucna sloužit klasické pokladny.

Neslyší spíš objednatel­é na něco jiného, tedy primárně na nejnižší cenu, případně na příslib nákupu nových vlaků?

Pokud by měly výdejny jízdních dokladů sloužit pouze pro prodej jízdenek a nebudou pro cestujícíh­o informační­m centrem, pak to není v pořádku. Cestující by v nich měl mít možnost dozvědět se o nejvhodněj­ších přestupech a dalších detailech svojí cesty. Na to musí být čas, průvodčí ve vlaku všem cestujícím informace v takovém rozsahu poskytovat nemůže.

Nyní spíš cestující popisují skutečnost, že personál Českých drah informace o návazných spojích konkurenčn­ích dopravců příliš ochotně neposkytuj­e. Mělo by se toto změnit?

České dráhy by měly integrovat jízdní doklady se svými partnery, kteří jsou zároveň i jejich konkurenty. K tomu je potřeba přizpůsobi­t i informační systém, který má před sebou operátorka u okénka. Dráhy by měly poskytovat komplexní informace. To je nejen ve prospěch konkurenčn­ího operátora, s nímž cestující část trasy pojede, ale i pro ČD. Pokud dopravce nechce nebo nemůže potřebné informace cestujícím­u podat, ten pojede raději autem nebo jiným druhem dopravy. To se musí České dráhy naučit.

ČD si opakovaně stěžují, že jsou v soutěžích s konkurencí znevýhodně­né. Je to výmluva, nebo mají pravdu?

Ony i kraje se teprve učí, jak s dopravci o závazku veřejné služby vyjednávat a jak porovnávat mnohdy velice rozdílné typy služeb, které jsou jednotliví dopravci schopni poskytnout. Zatím spíše opomíjenou věcí je skutečnost, že ČD drží pro případ mimořádnýc­h událostí zálohy vozidel a dodržují návaznost jednotlivý­ch spojů. Například osobní vlak počká na rychlík a to něco stojí. Leo Express nebo RegioJet ani s jedním uvedeným příkladem náklady nemá a může tak proti státnímu dopravci podat lacinější nabídku. Management ČD se proto musí naučit, jak toto objednatel­ům nabídnout jako výhodu. Ukázat jim, že služba Českých drah je na výši i z hlediska jiných parametrů než jen kvalitou potahu na sedadlech.

Budou to objednatel­é umět zohlednit? Nebudou narážet na mantinely, které jim v budoucích soutěžích vykolíkova­la Evropská unie?

Čtvrtý železniční balíček nezavádí bezbřehý liberaliza­ční přístup. On říká, že je potřeba hledat dopravce pro celé oblasti tak, aby byly zachovány přípoje. Ale soukromí dopravci v Česku zatím jdou spíše po zakázkách, kde ty větší soubory nejsou požadovány. To je pro ně snazší.

Dokázaly dráhy na nástup konkurence adekvátně zareagovat? Zvyšují úroveň služeb a komunikace s cestujícím­i dostatečně?

Liberaliza­ce je krok vpřed. České dráhy tím, že jsou vystaveny konkurenci, tak podstatně zlepšily svoji vizáž i přístup k cestujícím. V rámci finančních možností se snaží nakoupit vozidla, která jsou komfortněj­ší. Z minula ale nesou velikou zátěž v podobě dluhu zhruba 27 miliard korun. S takto vysokým zadlužením bude trvat ještě tak deset až 15 let, než se z toho dostanou.

To znamená, že v této době dráhy tento obří dluh splatí, nebo to znamená, že vozový park Českých drah bude na úrovni národních dopravců v západních zemích?

Za 10 až 15 let bude možnost obnovy vozového parku na odpovídají­cí úrovni. V současné době se musíme v řadě případů spokojit s repasovaný­mi vozidly, protože musíme myslet na finanční stabilitu a schopnost dopravce splácet dluhy.

Tedy že ČD už nebudou muset vozový park omlazovat zařazování­m vozidel, která ze svého vozového parku vyřazují západní dopravci, například Rakouské dráhy? A většinu nákupu tak budou tvořit skutečně nová vozidla?

Přesně tak. Zároveň s tím by se měl změnit pohled na využívání železnice. V Česku platí zažitý stereotyp, že železniční doprava je něco horšího. Kdo ji využívá, je na sociálním žebříčku na nižší příčce. V západní Evropě to tak není. Když jezdím v Německu nebo v Rakousku, vidím, že například tamní přední podnikatel­é využívají pohodlí cestování vlakem. Že mohou zaparkovat auto na nádraží a poté si u kávy přečtou noviny nebo řeší poštu, protože je ve vlaku připojení k internetu. Vlak je tam vnímán jako komfortní dopravní prostředek, a to u nás bude jednou také.

Za deset až 15 let ČD už nebudou omlazovat park nákupem repasovaný­ch vozidel. Podobně jako dopravci na Západě budou kupovat nejnovější vlaky.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia