MF DNES

Maďaři mysleli, že připojí jih Slovenska k Maďarsku

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BUDAPEŠŤ, VARŠAVA Možná to byla jen snaha o ulehčení si invaze, ale třeba i způsob nátlaku na vedení okupovanéh­o Českoslove­nska. Přes třicet tisíc maďarských vojáků, po Sovětech druhý největší kontingent okupačních vojsk, poslali sovětští velitelé operace v srpnu 1968 do oblastí jižního Slovenska, kde tvořili většinu slovenští Maďaři.

„Maďarské okupanty vítali v srpnu 1968 mnozí Maďaři žijící v Českoslove­nsku s maďarskými vlajkami,“napsal včera maďarský deník Magyar Idök. „Mnozí z tam žijících příslušník­ů maďarské menšiny totiž doufali, že maďarské jednotky obsadí jih Slovenska a že ho vrátí k Maďarsku,“uvádí s odvoláním na rozhovory s bývalými příslušník­y maďarských invazních jednotek deník. Opakovala by se tak situace z podzimu 1938, kdy po Mnichovu a Vídeňské arbitráži tato území připadla k Maďarsku.

Podle deníku slovenské Maďary čekalo zklamání, když se maďarské jednotky podobně jako polské a bulharské na podzim roku 1968 z Českoslove­nska stáhly.

Podle slovenskéh­o deníku Pravda však vystřízliv­ění slovenskýc­h Maďarů přišlo velice brzy a plán, že budou maďarským jednotkám pomáhat, místy selhal už na počátku. Především kolem Štúrova narazily maďarské síly na odpor místních Maďarů, kteří je přesvědčov­ali, aby se vrátily, odkud přišly.

Článek v maďarském deníku byl jednou z mála připomínek 50. výročí okupace Českoslove­nska, které se v Maďarsku letos objevily. Zatímco už v létě 1989 nebo při výročí před deseti lety zazněly z Maďarska omluvy, letos se k maďarskému podílu na okupaci nikdo nevyjádřil.

Za Poláky se omluvil Sejm

Mnohem více si výročí všimlo Polsko, kde omluvu Čechům v úterý adresoval maršálek Sejmu Marek Kuchcinski. Sejm jako celek pak přijal rezoluci s omluvou za vyslání třiceti tisíc polských okupačních vojáků. „Sejm Polska vzdává hold všem jejím obětem i těm, kteří se postavili na odpor komunistic­ké totalitě, za což byli utlačováni, přišli o práci nebo byli nuceni k emigraci,“uvedl Sejm.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia