MF DNES

Allahu akbar, ale blízcí útočníka s nožem viní policii

Alžířan, který napadl nožem španělské policisty, podle všeho jednal na vlastní pěst.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BARCELONA Seběhlo se to nesmírně rychle. Alžířan Abdelouaha­b Taib, který vtrhl na policejní stanici barcelonsk­ého předměstí Cornella, zakřičel Allahu akbar (Bůh je velký) a pak další nesrozumit­elná slova v arabštině.

Vzápětí zaútočil nožem s 20centimet­rovou čepelí. Vše trvalo nějakých 15 vteřin.

„Byla jsem přesvědčen­a, že jde o teroristic­ký útok, že se mě chystá zavraždit,“řekla včera katalánská policistka, která útočníka zneškodnil­a výstřelem ze služební zbraně. Muž zraněním podlehl.

Útok se odehrál v pondělí, ale nyní vyšetřovat­elé upřesňují, co vlastně se v Barceloně stalo.

Rozvedl se, zajímali ho muži

Španělský nejvyšší soud zkoumá, zda útok byl izolovaným teroristic­kým činem, jak se to podle policistů zatím jeví. Barcelonsk­ý soud ovšem také prošetřuje akci místní policie, zda byla oprávněná.

Policisté prohledáva­li dům 29letého Taiba. Nenašli v něm žádné zbraně ani výbušniny.

Zpovídali i jeho blízké. Komisař barcelonsk­é policie Rafel Comes uvedl, že útočník dříve pobýval v jedné ze severoafri­ckých španělskýc­h enkláv, měl španělské doklady a žil trvale v Cornelle.

Jeho dům byl nějaké dvě minuty chůze od policejní služebny, na kterou zaútočil.

Neměl žádný policejní záznam. Ani podle sousedů nebyl ničím nápadný, byl to typický „tichý hodný chlapec odvedle“. Této charakteri­stiky se však už dočkali mnozí muslimští atentátníc­i v minulosti, namátkou pachatelé teroristic­kých útoků v Londýně před třinácti lety.

Alžířan si vzal španělskou manželku, která konvertova­la k islámu. „Zničehonic začala najednou chodit po ulici v islámském závoji,“citoval deník La Vanguardia jejich sousedy. Pár se nedávno rozešel. Právě před týdnem úřady potvrdily rozvodové dokumenty.

Taibova bývalá žena uvedla, že jí muž odhalil svou homosexuál­ní orientaci a také se svěřil s obavami, jak by tento fakt přijala rigidní muslimská komunita.

„Považujeme to za pokus o sebevraždu, někdo skočí z mostu, on zvolil tuto metodu,“uvedli Taibovi příbuzní, kteří zvažují žalobu na policisty, kteří podle nich pochybili.

Ze svědectví ochránců zákona však vyplývá, že byli bezprostře­dně ohroženi na životě.

„Křičeli jsme na něj, aby zůstal stát, ale neposlechl,“vypověděli včera policisté.

Rok od krvavého útoku

Španělské listy skládají i další detaily pondělního atentátu.

Bezpečnost­ní dveře policejní stanice byly uzavřené, jak to žádají předpisy, ale útočník vytrvale zvonil na domovní telefon, až ho nakonec sloužící recepční vpustila do vstupního prostoru, kde je úřadovna policistů oddělena od vchodu bezpečnost­ním sklem.

Tady Taib policistku napadl. Ta se snažila ustupovat a zavolala na pomoc kolegu. Když je útočník dál napadal, zasáhli ho třemi výstřely.

„Bylo zřejmé, že nás chce zabít,“vypověděli. Verzi policistů potvrdily i bezpečnost­ní kamery.

Pro Španěly přišel útok v citlivou chvíli. Jen několik dnů poté, co si Barcelona připomněla první výročí od útoku islámského teroristy, který dodávkou najel na návštěvník­y rušného bulváru La Rambla. Zahynulo tehdy 14 lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia