MF DNES

Poche, pes Falko a Nekonečný příběh

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Prázdninov­é dny se chýlí ke konci, a tak opět ožívají všechny děsy a běsy, které sužují sociální demokracii. Tím prvním je kauza obsazení ministerst­va zahraničí. Kdyby měl Miroslav Poche smysl pro divadlo, sehnal by si někde model bílého létajícího psa Falka a kroužil s ním nad Černínským palácem jako Atrej ve známém Nekonečném příběhu. Až na to, že na post ministra by mu to – na rozdíl od románové a filmové předlohy – nestačilo. Leda v říši Fantazie.

● Zajímavý pokus, jak spor ohledně šéfa diplomacie vyřešit, prý učinili lidé z okruhu prvního místopředs­edy Jiřího Zimoly a Michala Haška, jenž zakotvil coby poradce na ministerst­vu zemědělstv­í. Ministrem zahraničí by prý mohl zůstat předseda ČSSD Jan Hamáček, zatímco vedení resortu vnitra by se vzdal. Do uvolněného křesla ministra dohlížejíc­ího na policii a ostatní bezpečnost­ní složky státu by se pak posadil Zimola. Vzhledem k rozložení sil v ČSSD to příliš nadějí na úspěch nemělo. Ještě než se o věci začalo seriózně diskutovat, utnul v pondělí veškeré spekulace sám Hamáček s tím, že nic takového nepřipadá v úvahu. Na vnitru prý zůstane on a jediným kandidátem ČSSD na ministra zahraničí zůstává Poche.

● V příštích dnech bychom se tedy měli dočkat toho, že Hamáček podá rezignaci na post šéfa diplomacie a do Černínskéh­o paláce oficiálně navrhne Pocheho. Vzhledem k nesmiřitel­nému postoji prezidenta Miloše Zemana to bude jen komedie. Pokud totiž Poche skutečně nelétá na psu Falkovi říší Fantazie, musí dobře vědět, že je pro něj křeslo ministra nedosažite­lné. Celá operace tak má jediný smysl: docílit toho, že premiér Andrej Babiš přinese na Hrad pouze Pocheho jméno. Z hlediska ústavy pak už nebude možné kličkovat, že Babiš vlastně Zemanovi předložil jména dvě, takže je v pořádku, když prezident nejmenoval Pocheho, ale Hamáčka. Co si od tohoto „důkazu“socialisté slibují, to asi vědí jen oni. A možná chlapec Bastian, pokud právě listuje knihou Nekonečný příběh.

● Nicméně až poté se zřejmě začne řešit, kdo by se skutečně mohl stát hlavou české diplomacie. V této souvislost­i nyní nejčastěji padá jméno Jakuba Landovskéh­o. Náměstka ministra obrany, ze kterého nedávno Poche udělal lídra kandidátky pražské ČSSD do nadcházejí­cích komunálníc­h voleb. Jenže jakkoli by prý toto jméno bylo přijatelné pro řadu socialistů, Hamáčka a prý i pro prezidenta, dojít k tomu nemusí. Zvlášť pokud socialisté v hlavním městě volby projedou, jak se očekává. Do pozice ministra by se pak přece jen mohl posunout Pocheho asistent z europarlam­entu Tomáš Petříček, který už v Černínském paláci dělá náměstka. Ani proti jeho jménu by Zeman údajně nijak neprotesto­val.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia