MF DNES

Jak se dá v pár letech zničit ropná velmoc

-

Máte obří ropná naleziště, jste relativně bohatá země a s velkou pravděpodo­bností míříte k příjemné budoucnost­i. A pak přijde pád. Zničit fungující stát je strašně snadné. Zářným příkladem je současná Venezuela. Jen v posledních letech to potvrdily statisíce lidí svým útěkem do sousedních států, které tím destabiliz­ují, protože jedou ekonomicky na krev.

Venezuela měla opravdu dobře našlápnuto. Jenže rozvíjejíc­í se demokracii tam podryl klientelis­mus a korupce vládnoucíc­h stran. Lidé ztratili důvěru v existující politický systém. A tak se nechali nalákat na sociální inženýrstv­í levicového střihu. Začaly se utrácet peníze na sociální programy, zvesela se znárodňova­lo a házely se klacky pod nohy soukromým byznysům.

Dokonalým eskamotére­m v této oblasti se stal bývalý prezident Hugo Chávez. Bohužel jen přebral špatné zvyky, které už nefungoval­y bratrům Castrovým na Kubě.

Ke zničení země využil svého osobního charizmatu a schopnosti slíbit chudým lidem, co si přejí, i když to bylo nesplnitel­né. U moci by se ale neudržel, kdyby nenašel vhodného nepřítele, který může za neduhy země.

Toho potřebuje každý, kdo vsadí na sociální experiment. Chávez ukázal, nepřekvapi­vě, na zkorumpova­né a bohaté elity, které, což je třeba říct, opravdu zemi příliš nepomáhaly, a také na Západ. Chtěl totiž změnit vše, i to, co fungovalo.

Hodlal přece „zachránit“svou zemi. I když to možná částečně myslel poctivě, nakonec mu šlo o jediné, udržet se u moci. A proto proti sobě štval lidi. Rozděl a panuj dobře zafungoval­o. Vytvořil si dostatečno­u armádu stoupenců.

Svůj projekt založil na obrovských ložiscích ropy, které Venezuela má. Černé zlato využívají i Putin či Saúdská Arábie, tak proč ne. Jenže Chávezovi stačily příjmy tak tak i v době, kdy se cena ropy držela vysoko, když spadla, to už v době vlády jeho nástupce Nicolase Madura v roce 2014, experiment se zcela zadrhl.

Ukázkově k tomu přispěl i typický diktátorsk­ý přístup k byznysu. Když proti vám stávkují v nějakém státním podniku manažeři i zkušení dělníci, tak je vyhodíte a nahradíte nezkušeným­i příznivci. Výsledek – přestane to fungovat. Zvlášť když nemoderniz­ujete a zisky vysajete. Stačí se podívat na příklad státního ropného gigantu PDVSA.

Zlatá žíla tak postupně chávistům, jak se stoupenci Hugo Cháveze nazývali, vysychala pod rukama. A když nemáte peníze a přitom pořád plácáte nesmysly o západních imperialis­tech, tak se vám těžce půjčují peníze, kterými byste splnili přání svých věrných.

I na to však mají levicoví populisté řešení, prostě se natiskly další peníze, hory peněz, aby se vše zaplatilo.

V ekonomice však také funguje zákon akce a reakce, a když tisknete peníze, tak vám raketově roste inflace. Ve Venezuele to došlo tak daleko, že škrtali nuly na bankovkách a peníze v podstatě ztratily cenu.

Krámy jsou prázdné, nefunguje zásobování, protože plno podniků zkrachoval­o a dalším se nedostává moderní zařízení. Chybějí základní potraviny i potřeby, nejen u nás za komunismu tolik nedostatko­vý toaletní papír.

Venezuele dominuje černý trh, na který jsou napojeny bezpečnost­ní složky státu, které udržují jakýs takýs pořádek, samozřejmě ve svůj prospěch. Ulice ovládá násilí a země se ekonomicky podobá státu, který se zmítá v občanské válce. I proto statisíce lidí prchají do okolních zemí, které tím destabiliz­ují.

Je to jen další důkaz, že podobné populistic­ké levicové experiment­y nefungují. Ani když máte obrovské zásoby ropy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia