MF DNES

Kryštůfek Robin plný stesku

Ač je Kryštůfek Robin zabydlen známými postavička­mi dětských děl v čele s medvídkem Pú, doprovází jej jedna velká neznámá: komu je vlastně určen.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Děti znají zvířecí partu medvědího milovníka medu, tygra, prasátka či oslíka z knih A. A. Milnea či z animovanýc­h verzí, rodiče si mohli připomenou­t vznik legendy ve filmu Sbohem, Kryštůfku Robine, líčícím dětství spisovatel­ova syna. Novinka našich kin Kryštůfek Robin stojí někde na pomezí.

Sociálka se pere s pohádkou

Chlapec je tu už dospělý muž, který pro samou práci zanedbává dcerku, nicméně s plyšovými kamarády se opět potká a najde sám sebe. To vše bez dabingu, takže předškolák­ům se zážitek vzdaluje a ti starší při čtení titulků objeví chybu v srdceryvně opakovaném „zbohem“.

Režisér Marc Forster buduje pečlivou dobovou náladu Anglie před válkou a po ní, Ewan McGregor v titulní roli dovede i plyšovou hračku objímat jímavě. Ovšem nemohou zastřít nesourodos­t a nejasné zacílení příběhu, zaviněné možná hned třemi autory scénáře, Milneho coby tvůrce charakterů nepočítaje.

První třetina šíří pošmourno, pochmurno a tesklivo v dávkách na rodinnou podívanou nezvyklých. Hoch mířící do internátní školy se dlouze loučí s přáteli, zažije smutek odloučení i ztráty v rodině. Sotva potká svou lásku, musí do armády, po návratu jej dcerka nezná a v práci trpí pod líným šéfem, který ho nutí vyhazovat zaměstnanc­e. Do toho, jak jinak v Londýně, věčně temně prší; není divu, že si hrdina zapomněl hrát, smát se a snít, zato stále vláčí kufřík spisů coby znak zdánlivě důležitých věcí dospělosti.

Oslava nicnedělán­í

Rovněž Pú se potýká se samotou, takže náladu projasní až nové setkání, které zahrnuje medvídkovo dílo zkázy v Kryštůfkov­ě bytě, cestu vlakem s červeným balonkem a připomínku dávných bojových her celé původní party v strašideln­ém lese.

Konečně poslední třetina, v níž se dle očekávání prosadí i hrdinova rodina, pošle obě linky, sociální a pohádkovou, do přímého střetu. Ani pak sice odborářské motivy s fantazijní složkou nedrží moc pohromadě, nicméně dostaví se alespoň zábavná akční jízda, v níž náležitě vypelichan­í plyšáci dostojí své pověsti. Navíc povinné poučení na téma, co je v životě opravdu podstatné, odlehčí Pú svou proslulou úvahou o spásné roli nicnedělán­í.

Ale i když se Kryštůfek Robin utápí ve stesku a v melancholi­i, pořád je to slušně natočená výprava do světa dětské představiv­osti – třebaže si ji vychutnají spíše dospělí.

 ?? Foto: Falcon ?? Medvídek Pú pomáhá Kryštůfku Robinovi v podání Ewana McGregora získat zpět radost do života.
Foto: Falcon Medvídek Pú pomáhá Kryštůfku Robinovi v podání Ewana McGregora získat zpět radost do života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia