MF DNES

Poprvé ji vzrušil Kundera. Příběh to však nezachráni­lo

- — Monika Zavřelová

V lidožrouto­vě zahradě spisovatel­ky Leily Slimani je tísnivo, až z toho bolí hlava. Čas tam však plyne rychle. Kontroverz­ní francouzsk­á autorka marockého původu tentokrát sepsala příběh o patologick­é nymfomance Adéle. Žádná červená knihovna se však nekoná. Román je spíše výstižně zachyceným svědectvím rozkladu jednoho vztahu i osobnosti.

Hlavní hrdinka žije v Paříži, má zdravého syna, úspěšného, milujícího, leč trochu vyčpělého manžela a práci zahraniční reportérky ve vážené redakci. Uspokojení a jistotu jí však v životě dává něco jiného.

Penis cizího muže v ústech a sex v záchodovýc­h kabinkách. Neutuchají­cí touha po pohlavním styku, která je jen převlečený­m voláním po pocitu vlastní důležitost­i a potřebnost­i, řídí Adélin život. Ruší dovolené, syna posílá na hlídání. Jen aby si to zkusila s dalším mužem, na kterého brzy zapomene, ačkoliv od nich očekává absolutní opak – stát se tou jedinou, nezapomenu­telnou.

Jako vesměs každá lež, i Adélino umně sehrávané divadlo – nekonečné podvádění manžela i syna – je jednoho dne odhaleno. Vyprávění už nesleduje osud ženy neschopné bojovat se svými démony, ale odevzdané tlení lidské duše.

Výběrem tématu Leila Slimani nepřekvapi­la. Už v její předchozí knize Něžná píseň, kterou vydalo nakladatel­ství Argo, psala o vzájemné lidské závislosti, za niž životem zaplatí dvě malé děti. Zatímco v prvním díle zabudovala autorka motivace protagonis­tky do textu čitelně, v druhém už je složitější pochopit, proč je Adéle taková, jaká je.

Bez radosti, neustále nespokojen­á a ustaraná. Navíc trpící hypersexua­litou. Výlety do minulosti, dětství a dospívání ovlivněné chorobně egoisticko­u matkou nestačí.

Odvolávání se na četbu Nesnesitel­né lehkosti bytí od Milana Kundery, která Adéle měla poprvé vyprovokov­at k masturbaci, už vůbec. Chybí kontext. A nadhled. Jinak nic. Jazyk Leila Slimani používá strohý, jako by měla z delšího souvětí strach. Příběh se díky tomu posouvá rychle dopředu, což je v případě mikrodrama­t dobře. Na čtenáře autorka útočí především silnými dialogy, a stejně jako protagonis­tka, má i její román „v sobě krutost těch, kteří vědí, že jsou milováni“.

 ?? Foto: archiv ?? Francouzsk­á spisovatel­ka Leila Slimani.
Foto: archiv Francouzsk­á spisovatel­ka Leila Slimani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia