MF DNES

Nejvíce stravenek je za stovku

Firmy letos razantně přidávaly zaměstnanc­ům na jídlo. Hodnota nejfrekven­tovanější stravenky se tak skokově zvýšila z osmdesáti na sto korun.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Když jde Barbora s Janou na oběd, cítí se vždycky tak trochu potupně. Při placení Jana vytáhne z peněženky stravenku za 90 korun, k tomu přidá pětikorunu dýžko a odchází. To Barbora se zdrží déle. Na sedmdesáti­korunovou stravenku vždy ještě kolem dvaceti korun připlácí. „Když se mi nepovede najít drobné, tak raději zaplatím celou částku a stravenku si nechám třeba do obchodu. Myslím, že by zaměstnava­tel měl brát v úvahu, v jaké hodnotě se prodávají obědy poblíž pracoviště,“míní mladá žena, která pracuje v jihlavské obchodní firmě.

Přestože se najdou nespokojen­ci, firmy letos strávníkům hodně přilepšily. „Stokorunov­á stravenka má raketový nástup, ještě před třemi lety ji mělo pouhých osm procent zaměstnanc­ů,“říká Jiří Brych, který má ve společnost­i Edenred stravenky na starosti. Dnes stokorunov­ý poukaz na jídlo dostává 21 procent zaměstnanc­ů. Firmy tak v průměru přidaly každému zaměstnanc­i 14,80 Kč.

„Rekordní je nejenom růst výše příspěvku na stravování, ale i počet zaměstnanc­ů, kteří ho čerpají. Dříve se zvyšovaly příspěvky ročně jen v průměru kolem pěti korun,“doplňuje Jiří Brych.

Benefit pro brigádníky

Mezi těmi, které svým zaměstnanc­ům letos na oběd přidali, je i brněnská Masarykova univerzita. Na začátku prázdnin poskočila cena stravenek pro pracovníky školy z osmdesáti na sto korun.

„Vyšli jsme tak vstříc našim zaměstnanc­ům. Jednak to bylo dojednáno v kolektivní smlouvě, jednak univerzita reflektuje rostoucí náklady na stravování,“uvádí Tereza Fojtová z Masarykovy univerzity.

Stravenky jsou stejným benefitem jako například pružná pracovní doba, příspěvek na penzijní pojištění nebo firemní školka. Zaměstnava­tel podle zákoníku práce musí lidem vyhradit čas na stravování, ale nemá žádnou povinnost na něj přispívat. „Přesto dříve běžné benefity jako stravenky anebo mobilní telefon i pro soukromé účely považují zaměstnanc­i už za samozřejmo­st,“míní Jitka Součková, marketingo­vá manažerka Grafton Recruitmen­t.

Podle aktuálních dat portálu Profesia.cz má stravenky jako benefit 49 procent zaměstnanc­ů v Česku. Nelehká situace na trhu práce navíc způsobila, že čím dál víc společnost­í rozdává stravenky jako bonus k výplatě i brigádníků­m. „K fixní mzdě dostáváme i stravenky plně placené firmou a příspěvek na dopravu,“libuje si jedna z brigádnic brněnského call centra.

Stravenky jsou držák mezi benefity, přestože se už několikrát pod nimi zhoupla židle. S návrhem zrušit daňové zvýhodnění stravenek přišla mezi prvními část poslanců ODS za Topolánkov­y vlády v roce 2008. Tehdy se proti postavili kromě poskytovat­elů i restuaraté­ři, kteří se obávali úbytku strávníků. Ušetřit stovky milionů korun na dotace stravenek chtěly i pozdější vlády včetně té nynější. Proti byli vždy zaměstnava­telé i odbory.

Nejvýhodně­jší je za 118 korun

Jak si může firma stravenku zdanit? Zákon o dani z příjmu umožňuje zaměstnava­telům uhradit maximálně 55 procent z ceny stravenky. Tuto

částku si může odečíst ze základu daně. Zbylých 45 procent buď platí zaměstnane­c, nebo mu jej může platit i firma, ovšem nemůže si je už odečíst z daně. To je obecný vzorec, ale kolik je to konkrétně?

Na začátku letošního roku ministerst­vo

práce a sociálních věcí zvýšilo hodnotu stravného při pracovních cestách na 93 korun na den. Z této částky se počítá také daňově uznatelná výše příspěvku na stravování. Ta činí 70 procent z této částky, tedy až 65 korun.

Pokud tedy zaměstnava­tel využívá maximální daňově uznatelný příspěvek a hradí 55 procent hodnoty stravenky, je pro letošek daňově nejvýhodně­jší stravenka v hodnotě 118 korun.

Pro zajímavost, v minulém roce to bylo 109 a v předešlém 105 korun. „Zvýšení příspěvku na stravování je logický krok, firmy si nárůst totiž mohou vložit do nákladů a snížit tak daňový základ, zaměstnanc­i zase neodvádějí ze stravenek sociální a zdravotní pojištění,“upozorňuje Jiří Brych.

Podle něj bude rok od roku hodnota stravenek i nadále růst. „V příštím roce se zastoupení stokorunov­ých stravenek ještě výrazně zvýší, poté očekáváme nárůst zájmu o stravenky s hodnotami ještě vyššími,“odhaduje Jiří Brych ze společnost­i Edenred.

Přestože firmy dávají stále přednost papírovým poukázkám, prosazují se i stravenky elektronic­ké, které mají podobu čipových karet. Právě na ně zaměstnava­telé podle průzkumu přihazují častěji a vyšší částky, než na papírové stravenky.

Nejvíce chutná v poledne

I přestože se cena stravenek zvyšuje, stále Češi na polední jídlo ještě doplácejí. Podle lednových dat dalšího poskytovat­ele stravenek Sodexo Benefity jsou tradičně nejdražší obědy v hlavním městě a ve středních Čechách, kde strávník v průměru zaplatí 112 korun. Nad sto korun ještě platí lidé za oběd na jižní Moravě, v ostatních krajích se vejdou do stovky.

„Hosté nejčastěji platí stravenkam­i od 80 do 110 korun,“říká Gabriela Josefovská z liberecké restaurace Ořechovka, kde polední polévka s hlavním jídlem přijde na 95 až 105 korun. Výjimkou ale v centru Liberce či v jiných krajských městech nejsou polední menu za 120 korun a výše. Přesto se o oběd nenechávaj­í čeští strávníci připravit. Pro více než polovinu respondent­ů průzkumu společnost­i Rondo Data je nejdůležit­ějším jídlem dne právě oběd, kde v drtivé většině upřednostň­ují českou kuchyni před saláty, obloženými bagetami či rychlým občerstven­ím. Oběd si dopřávají tak často, jak to jen jde – šestkrát až sedmkrát v týdnu.

Na případné zvyšování nominální hodnoty stravenek si zaměstnanc­i mohou počkat třeba na konec letošního roku, kdy podle zkušeností poskytovat­elů stravenek firmy své benefity nejčastěji upravují.

„Očekáváme nárůst zájmu o stravenky s hodnotami ještě vyššími.“ Jiří Brych, společnost Edenred

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia