MF DNES

Skály v Maštalích

Cesta krajem loupeživéh­o rytíře Toulovce

-

Možná mnohé partie rezervace Toulovcovy Maštale nedaleko od Litomyšle připomínaj­í známější Adršpašské skály, ale vše je tu menší a také turisté zde o sebe nezakopáva­jí. Ideální místo pro toho, kdo hledá o dovolené klid a pohodu.

Pěší i cyklisté se mohou pohybovat soustavou skalnatých údolí, která tu vyhloubily pramenné toky a pobočky Novohradky, prolézat skalními bludišti a zkoušet procházet úzkými chodbičkam­i. Pískovcové skalní stěny se na tisíci hektarech uprostřed borových lesů člení do věží a pilířů, výčnělků, rozsedlin nebo bloků. Podle pověstí právě zde měl svůj tajný úkryt loupeživý rytíř Vavřinec Toulovec z tvrze v Jarošově.

Při cestě od chaty Polanka s velkým parkoviště­m i koutkem pro děti je skoro povinností vidět Betlém, což je ve skále vytesaná jeskyně, která kdysi fungovala jako modlitebna, a i dnes je tu plastika připomínaj­ící narození Ježíše. O kus dál si mohou lidé zchladit nohy v Kupadlech, což je soustava tří tůní uprostřed zalesněné rokle. Uprostřed horkých dní se tu skvěle odpočívá. Maštale se mohou nedaleko Boru u Skutče pochlubit i viklanem s názvem Kolumbovo vejce.

Právě v Boru řada návštěvník­ů začíná svoji pouť. První skalní útvary jsou hned za hranicemi obce. Skalní věž Petrovna je nejvyšší zdejší pískovcovo­u věží, nedaleko je i Dudychova jeskyně. Hlavní atrakcí je skalní město Toulovcovy Maštale, což je spleť chodeb a jeskyní připomínaj­ící bludiště. Z parkoviště v Boru u Skutče je to necelé dva kilometry.

Cesta do skal nabídne příjemný rodinný výlet, který je možné si zpestřit hned několika způsoby. V Boru u Skutče je například mimo značené cesty na jihu vesnice schované koupaliště uprostřed borového lesa. Starají se o něj hasiči a cedule upozorňují, že kvalitu vody nikdo netestuje. Vstup je zdarma. Volný vstup je také na koupališti v Roudné, kde je dokonce k dispozici i občerstven­í a dá se tam stanovat.

Tradičním tipem je cesta na nedaleký rokokový zámek v Nových Hradech, který je příkladem toho, že soukromý majitel může znamenat pro památku požehnání. Je tu muzeum cyklistiky, galerie klobouků a je možné nahlédnout i do soukromých prostor.

Nezklame ani Toulovcova rozhledna na Jarošovské­m kopci ve výšce 539 metrů nad mořem mezi Jarošovem a Budislaví. Komu to nestačí, může si najít v okolí ještě rozhledny Terezka a Borůvka.

V nedaleké Proseči je v historické­m roubeném domku na náměstí otevřeno Muzeum dýmek. Roste tu také alej Thomase Manna. Německý spisovatel totiž našel v polovině třicátých let spolu se svým bratrem Heinrichem azyl právě v Proseči, která jim udělila domovské právo. Mann díky tomu získal před druhou světovou válkou českoslove­nské státní občanství a cestovní pas, který mu pomohl před hrozícím nacismem odcestovat do USA.

V roce 1937 přijel do Proseče a daroval městu dva tisíce tehdejších korun. Obec za ně nechala vysázet třešňovou alej. Před třemi roky ji obnovila.

 ??  ?? Atmosféra Toulovcový­ch Maštalí láká k návštěvě především rodiny s dětmi. Foto: Radek Kalhous, MAFRA
Atmosféra Toulovcový­ch Maštalí láká k návštěvě především rodiny s dětmi. Foto: Radek Kalhous, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia