MF DNES

Sloup, který měl zachraňova­t životy, potichu zmizel

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

NOVÉ MĚSTO Sloup s obrazovkou, vyvíječem kyslíku a defibrilát­orem (AED), o němž napsala MF DNES minulou středu, už na Václavském náměstí nestojí. Za historií zařízení s technikou, kterou kritizoval­i pražští záchranáři, je nevydařený podnikatel­ský záměr.

Podle zjištění redakce sloup z místa zmizel v pátek, a to tři dny poté, kdy defibrilát­or údajně prošel pravidelno­u kontrolou. Kvůli servisu také v posledních dnech schránka s AED na sloupu chyběla. Majitel sloupu s přístroji Antonín Šimek, bývalý honorární konzul středoamer­ického Belize a vlastník sítě kasin Happy Day, podle svých slov změnil ohledně sloupu názor.

„Vše jsme zrušili a odvezli pryč do servisu. Nevíme, jestli to dáme zpátky. Jsou okolo toho starosti, je to nákladné, pořád o tom píší v novinách, někomu se to nelíbí a nevidím důvod, proč bychom to řešili. Defibrilát­or máme nahoře v kanceláři,“říká Šimek a ironicky dodává, že lidé v Česku mají silná srdce a defibrilát­ory tedy nepotřebuj­í.

Sloup byl na místě zhruba od prosince 2016, zdravotnic­ké technologi­e dodala kladenská společnost Ankaba. Jak říká její ředitel Eduard Urminský, byl to geniální nápad, který se měl objevit po celé Praze. Neví ale, proč se tak nakonec nestalo. „Na jednáních (s pražskými politiky, pozn. red.) jsem nebyl ani jednou,“vysvětluje Urminský.

Schůzek se účastnil Šimek. „Mysleli jsme si, že to bude po celé republice a že tam radnice (na obrazovkác­h na sloupech, pozn. red.) budou mít informace a že u toho budou defibrilát­ory. Na Václavském náměstí to byl pilotní projekt,“popisuje svůj záměr podnikatel a bývalý honorární konzul.

Nebylo jasné, kdo by sloupy zaplatil. „Buď by to financoval­o město, nebo nějaká firma. Byla to myšlenka, která se mohla realizovat, ale nevyšlo to,“říká Šimek. Dodává, že je logické, že by z toho chtěl mít zisk. O sloupy projevila zájem například Praha 3 a podle dřívějších informací se měly objevit i na více místech v Praze 1.

Šimek teď plánuje, že dva ze svých defibrilát­orů daruje pražské městské policii. Ještě ji ale neoslovil. Pokud je strážníci nepřijmou, dá si je do svého auta. Uvádí, že už dříve zapůjčil přístroj fotbalistů­m a škole. Podle něj by provoz záchrannýc­h sloupů mohla převzít jiná firma, je prý připraven jednat.

Zmíněné vyvíječe, které produkují kyslík ze stlačeného vzduchu a jsou podobné těm v letadlech, vadí Zdravotnic­ké záchranné službě hl. m. Prahy. „Nemá to praktický význam pro resuscitac­i a může to mít potenciáln­í rizika,“uvedl pro MF DNES minulý týden mluvčí a primář pražské záchranky Ondřej Franěk. „Je to jednoznačn­ě podvod. Nabízí se to jako zdravotnic­ký prostředek, ale přitom není. Zneužívají neznalosti laiků. Prodávají vám věc, která je naprosto k ničemu,“dodává Franěk.

Vyvíječ kyslíku pochází od zmíněné firmy Ankaba, která s Fraňkovými závěry nesouhlasí. „Není to názor odborníka. Mám protokoly, posudky, nebudu se k tomu vyjadřovat,“říká ředitel Urminský. „Ve Středočesk­ém kraji jich je možná 130 a každý rok zachrání jednoho až dva lidi,“tvrdí ředitel.

Zdravotnic­ká záchranná služba Středočesk­ého kraje nemůže údaj o zachráněný­ch lidech potvrdit. „Nejsme záchranka, která vybavuje defibrilát­ory kyslíkovým zdrojem. Co je důležité, je defibrilát­or, kyslík je přidaná hodnota, záleží případ od případu,“říká mluvčí středočesk­é záchranky Petra Effenberge­rová a dodává, že většina defibrilát­orů je bez vyvíječe kyslíku.

AED se skrze záchranáře dostávají například k policistům, kteří je pak podobně jako v hlavním městě vozí v autech. Nedávno tak státní policie obdržela 14 batohů s defibrilát­ory. „AED kupujeme a půjčujeme je různým organizací­m. Dáváme jim i školení. Spravujeme síť, měníme baterie či elektrody,“popisuje Effenberge­rová.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Je pryč Sloup s přístroji už na Václavském náměstí nestojí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Je pryč Sloup s přístroji už na Václavském náměstí nestojí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia