MF DNES

Který soused řídí lepší auto? Ukáže se na Barum Rally

- — Tomáš Železník

Má lepší auto soused z Boleslavi, nebo ten z Nošovic? Kdo je vedle toho druhého malinký? A kdo je víc český?

Marketingo­vý souboj dvou automobile­k se nyní přesouvá na závodní tratě. K vidění bude od pátku do neděle na silnicích kolem Zlína, kde se jede nejslavněj­ší tuzemská automobilo­vá soutěž Barum Czech Rally Zlín.

Od roku 2009 ji s jedinou výjimkou ovládá Škoda. Nyní ji z trůnu chce sesadit konkurenčn­í Hyundai, který kvůli tomu přivedl eso z mistrovstv­í světa. Poprvé v Česku bude závodit Španěl Dani Sordo, jenž dvakrát skončil bronzový v celkovém pořadí šampionátu a letos mu patří průběžné šesté místo.

„Barum Rally je klíčový podnik v zemi, kde má rallysport velmi silnou základnu. Je pro nás důležité být na takové soutěži vidět,“řekl manažer zákaznické­ho programu Hyundai Motorsport Andrea Adamo.

Před Hyundaiem ovšem stojí obrovská výzva. Model Škoda Fabia R5 vládne své kategorii. Firma z Mladé Boleslavi dodala zákazníkům už 225 vozů a cílí na 300 prodaných aut. Dvakrát za sebou vyhrála světový titul ve WRC2, letos míří za třetím, k tomu dominuje v řadě regionální­ch i národních seriálů. Nejen v Evropě, ale také třeba v Jižní Americe nebo Africe.

„Nechtěl bych hodnotit marketingo­vé kroky kohokoliv. Beru Sordův start jako zajímavost, která zvyšuje zájem o soutěž,“poznamenal šéf továrního týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek. „Budou to závody se vším všudy.“

Ve Škodovce si pochopitel­ně věří. Vždyť za volant usedne Jan Kopecký, který je na domácích tratích neporazite­lný. Jeho vítězná šňůra, která začala v roce 2014, čítá už 22 soutěží. Dominantní charakteri­stika platí i pro Barumku, kde vyhrál šestkrát. Přitom jako jediný v 47leté historii to dokázal třikrát v řadě.

„Pokud se podíváme na statistiky, tak se pro nás nic nemění. Jedeme se škodovkou a v továrním týmu, takže musíme mít nejvyšší cíle,“poznamenal Kopecký, který už má jistý český titul a zároveň vede světové hodnocení WRC2. „Letos na nás vyrukují sousedi z Nošovic, o to větší motivaci máme.“

Sebevědomí má také Hyundai, přestože Sordo je v těžší pozici. Pojede na neznámé trati. Úzké, rozbité a uskákané silničky, často vedoucí mezi stromy, kde se jede ve vysoké rychlosti, znamenají pro zahraniční nováčky velkou neznámou. Ze svých domovů jsou zvyklí na čistý a hladký asfalt.

„Proto bude zajímavé sledovat, jak rychle se dokáže adaptovat,“podotkl Hrabánek.

Větším úskalím pro Sorda může být neznalost vozu. V mistrovstv­í světa řídí Hyundai i20 WRC, zatímco v Česku usedne do slabšího i20 R5. Se svým tradičním vozem je dokonale sžitý, v novém ujel jen pár desítek kilometrů.

„Zvyknout si na vůz pro mě bude nejtěžší. Přece jen auto WRC je silnější a všechno v něm je lepší,“prohlásil Sordo. „Přesto ukážeme, jak jsme rychlí,“nepochybuj­e.

S modelem R5 chce korejská značka otřást škodovácký­m trůnem. Jeho možnosti naznačil při podobném propagační­m startu lídr mistrovstv­í světa Thierry Neuville z Belgie, který na domácí Ypres Rally jasně vyhrál. Bude to ale stačit i ve Zlíně?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia