MF DNES

Upeče maratonec Houska další bochánek?

- — Jan Dočkal

VMladé Boleslavi kouzelně zpoza vápna technickou střelou zakroutil míč do vinglu. Na Slovácku z ještě větší dálky do balonu práskl slabší levou nohou a přízemní střelou se trefil hezky za háčky.

Úplnou lahůdku si nechal David Houska na odvetu 3. předkola Evropské ligy v kazašské Almatě. Soupeř jej fauloval dobrých 25 metrů od brány, sám si načechral míč a parádní ranou přes zeď vymetl šibenici. „Nikdo se k tomu neměl, tak jsem to vzal na sebe,“usmíval se do klubové kamery pětadvacet­iletý drobný středopola­ř.

Už v úvodu sezony dostává otázky, zda nehraje v životní formě. „Asi ano. Góly dávám.“Dnes může na vyprodaném Andrově stadionu přidat nejdůležit­ější v dosavadní kariéře: v boji o základní skupinu Evropské ligy proti slavné Seville. V cestě mu bude stát česká překážka: brankář Vaclík. „Sevilla je svátek pro fanoušky a celou Olomouc,“těší se.

Gól by byl něčím navíc. Ve středu hřiště má i kupu defenzivní­ch úkolů a ty budou proti hvězdám ze španělské La Ligy prioritní. Ale o to víc by se hodily vypečené Houskovy „bochánky“ze střední vzdálenost­i. Pro hru Hanáků je rodák z Poličky, který přišel do Sigmy v dorostu, zásadní. V minulé sezoně naběhal v lize druhý nejvyšší počet kilometrů. Maratonec, co je neustále v pohybu: od vápna k vápnu. Olomouci pomohl do pohárů a sobě premiérově do české reprezenta­ce. Stylem připomíná chorvatsko­u hvězdu Modriče. Rozjíždí útoky, kontroluje míč a vždy myslí na tým. Díky parťákovi Kalvachovi, který mu jistí záda, může z pozice osm i více útočit než dřív.

A to byl před dvěma lety na spadnutí jeho odchod do Mladé Boleslavi, jenže nynějšího reprezenta­čního kouče Jarolíma tehdy v přípravě nepřesvědč­il a ten ho poslal zpět. „Přicházel jsem po sezoně, ve které jsme spadli. Já navíc neměl moc dobrou formu, ale nakonec jsem rád, že jsem se vrátil,“ohlížel se. Teď patří mezi hráče, které (nejen) Jarolím bedlivě sleduje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia