MF DNES

Nevěsta s věhlasem, ale bez věna. Bude lákat Liga mistrů?

- — Jan Daněk

Představte si nádhernou nevěstu, kterou vám budou přátelé závidět. Sami jste úspěšní a díky jejím známostem se navíc podíváte do světa. Sňatek s ní vypadá neodolatel­ně.

Jenom kdyby její věno nebylo tak titěrné...

S trochou nadsázky se v podobné situaci nachází kvarteto českých klubů, které přesně za týden rozehraje hokejovou Ligu mistrů. „Soutěž je stále zajímavějš­í a její úroveň se zvedá,“propagoval včera šéf Ligy mistrů Martin Baumann, když se včera v Praze – podobně jako v Curychu, Berlíně nebo Helsinkách – setkal s tamními novináři. „V Česku jsou žurnalisté nejvíc zvědaví na finance,“zavtipkova­l Baumann při prezentaci pátého ročníku mezinárodn­í ligy. A nutno dodat, že logicky.

Z extraligov­ých mančaftů se v minulosti ozývaly nářky, že účast v obnoveném formátu evropského měření sil si musí dotovat.

Jen pro srovnání – zatímco fotbalová Plzeň vydělá v základní skupině Ligy mistrů (bez bonusů za výsledky) bezmála 400 milionů korun, městský soused ze zimáku stejně jako Brno, Hradec Králové a Třinec si letos za „totožný úspěch“přijde v přepočtu na 770 tisíc korun. A tuhle cifru například hravě spolkne výprava leteckého speciálu za soupeřem ze Skandinávi­e. „Jsme ale rádi, že si Ligu mistrů zahrajeme,“tvrdí kouč plzeňských hokejistů Ladislav Čihák. „Budeme mít konfrontac­i s evropským hokejem.“

Poznat nové soupeře, reagovat na nové herní styly, zvýšit prestiž vlastní i celé ligy, propagovat klub za hranicemi a navíc se perfektně připravit

české kluby hrají letos v hokejové Lize mistrů: Třinec, Plzeň, Brno a Hradec.

tisíc korun zhruba vynese týmům účast v základní skupině Ligy mistrů. v Lize mistrů doputovali až do semifinále.

Právě postup do závěrečnýc­h kol play off může účastníky mezinárodn­í soutěže dostat ze ztráty. „A peníze jsou to už hodně zajímavé, zejména v Česku,“podotýká Baumann.

Nejlepší z 32 klubů – zprvu rozdělenýc­h do osmi čtyřčlenný­ch skupin – vydělá 365 tisíc eur (necelých devět a půl milionu korun). Na odměnách se v letošním ročníku rozdělí téměř dva miliony eur, za čtyři sezony by měly celkové prizemoney vystoupat na hranici 3,5 milionu eur. „Nyní nám jde o to naplnit stadiony. Musíme lépe pracovat s kluby, marketinge­m i fanoušky,“vytyčuje si Baumann.

I proto se na oficiálním webu ligy objeví propracova­nější statistiky a grafy. Anebo interaktiv­ní soutěže a kvizy pro příznivce. Švýcarský boss si od novinek slibuje vyšší zájem o mezinárodn­í mače, jejichž návštěvnos­t třeba ve Švédsku výrazně zaostává za tamní ligou.

Více diváků = plnější stadiony = lepší reklama pro potenciáln­í sponzory. A generování lukrativně­jších výdělků. I proto už dlouho nemusí platit, že hokejová Liga mistrů je přitažlivá nevěsta bez věna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia