MF DNES

Trénuj buly, dostal Nečas úkol. Blíží se jeho čas v NHL

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Stačil jediný trénink, aby i nový kouč reprezenta­ce Miloš Říha poznal, jak výjimečným hráčem Martin Nečas v devatenáct­i letech je. Po pondělní první tréninkové rundě na kempu v Přerově se chvále vyhýbal, jen u Nečase se zastavil. „Bylo vidět, že už má něco za sebou. Má větší sebevědomí, věří si.“

Slovům o sebevědomí by se možná leckterý hráč vyhýbal, zněla by mu nepatřičně, až velikášsky. Nečas ale na Říhovu poklonu reaguje přikývnutí­m hlavy a vysvětluje: „Už v minulé sezoně jsem se snažil hrát sebevědomě, protože jedině když předvádím svou hru, můžu ukázat, co ve mně je. Snažím se tvořit, hrát s pukem. A jsem rád, že to vypadá jako sebevědomí.“

Že hraje prim na reprezenta­čním kempu, kde Říha touží „obouchat“mladé, po jeho květnovém vystoupení na mistrovstv­í světa nepřekvapí. Ten klíčový kemp je však teprve před Nečasem a on se v něm bude rvát o místo v týmu Carolina Hurricanes. „Vím, že šance dostat se do týmu je velká. Když do kempu přijedu připravený, budu mít šanci hrát. Je to výzva.“

Klub prošel v posledních měsících řadou změn. Odešel generální manažer Ron Francis, „přestoupil“trenér Bill Peters i pár nadějných borců. Nečase, který loni okusil jeden mač v NHL, rázem mnozí pasují do prvních dvou pětek.

V létě dřel s kondičním koučem Pecou, aby ještě o něco víc nabral muskulatur­u. Objížděl zimáky v Brně, Telči i rodném Žďáru nad Sázavou, aby byl co nejčastěji na ledě a plnil domácí úkoly, které mu v Hurricanes zadali. „Řekli, že mám pracovat na buly na mé silné bekhendové straně. Odešli totiž dva praváci, co chodili na buly, takže jim tam chybějí, a já se snažím trénovat a zlepšovat,“popisuje.

Při letním tréninku vhazování se jeho věrným druhem stal kamarád Martin Kaut, který pro změnu bude brzy usilovat o místo v klubu Colorado Avalanche.

Už v pondělí odlétá Nečas do Ameriky. Nejprve stráví pár dní ve Washington­u, kde ho čekají povinnosti pro NHL, pak se přesune i do Raleigh, v němž sídlí tým Hurricanes.

„Těším se. Už po červnovém draftu jsem tam byl na kempu nováčků a cítil jsem se dobře. Celkově mi to totiž vyhovuje na menším hřišti než tady,“povídá.

Zatím – jak velí „zákony“NHL – si ještě nebude hledat bydlení a zůstane na hotelu. Až když na něj ukáže kouč Rod Brind’Amour, aby setrval mezi elitou, porozhlédn­e se po svém apartmánu. Zároveň ale ví, že i kdyby od trenéra překvapivě slyšel „Ještě nejsi připraven“a byl poslán na farmu do Charlotte, tak se na rozdíl od loňského návratu do brněnské Komety tentokrát zpět do Evropy nevydá. „Stoprocent­ně vím, že se nebudu vracet do Česka. Sezonu odehraju v Americe a doufám, že v té nejvyšší lize.“Je to logický krok. Mimochodem, kromě rozehrání byl ještě v něčem reprezenta­ční kemp pro Nečase přínosný. Poprvé v životě potkal brankáře Petra Mrázka, novou akvizici klubu ze Severní Karolíny.

Jeho pozice je oproti té Nečasově logicky jistější, a tak mladík říká: „Budu rád, když spolu budeme celou sezonu. Je to fajn kluk a říkal, že si to tam užijeme.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia