MF DNES

Za nehodu v opilosti doživotně bez řidičáku

Politici napříč stranami chtějí výrazně zpřísnit tresty za řízení v opilosti. Zvlášť v případech, kdy je to opakované a při nehodě zemře člověk.

- Petr Kolář Artur Janoušek

Dvě děti zabil a další tři lidi zranil. Minulý čtvrtek vynesl nad řidičem, který nehodu na jaře způsobil, Okresní soud v Olomouci verdikt. Muže poslal do vězení na 6,5 roku, řidičský průkaz mu odebral na deset let. Viník měl přes dvě promile, v minulosti byl navíc za jízdu v opilosti už třikrát trestaný.

Podobných případů je mnoho. Jen v loňském roce zavinili opilí řidiči přes čtyři tisíce nehod, při kterých zemřelo 48 lidí. Tresty za smrt člověka se přitom pohybují okolo šesti let. S tím, že viník nehody bývá z vězení často podmíněně propuštěn už po třetině trestu, tedy asi za dva roky. Za dalších pár let pak dostane řidičák zpět.

Tak jako opilý řidič, který před dvěma roky na Teplicku po osmi pivech a třech panácích zabil sedmiletéh­o chlapce, jeho o dva roky staršího bratra a jejich babičku vážně zranil. Před pár týdny byl propuštěn na podmínku.

Olomoucký případ z minulého týdne přesto možná něco změní. Politici napříč stranami ve Sněmovně totiž začínají mluvit o tom, že se pokusí změnit zákon tak, aby byly tresty za řízení v opilosti – zvlášť s tragickými následky – mnohem přísnější. Včetně možnosti odebrání řidičského průkazu na doživotí.

Šéf poslanců ČSSD a někdejší předseda Legislativ­ní rady vlády Jan Chvojka už dokonce začíná pracovat na novele trestního zákoníku, která by tresty v podobných případech výrazně zvyšovala.

„Jako otce čtyř kluků se mě každý takový případ silně dotýká. Považoval bych za správné zpřísnit v případě usmrcení člověka při řízení v opilosti možnost podmíněnéh­o propuštění,“řekl Chvojka.

„Kromě toho bych také rád zahájil debatu, jestli člověk, který takovým způsobem nenávratně rozvrátil život celé rodiny, má mít vůbec právo řídit motorová vozidla. Tady si dovedu představit doživotní zákaz,“dodal.

Pro svoji novelu bude mít podporu. Pro jsou třeba poslanci ANO Aleš Juchelka či ODS Marek Benda, podporu zpřísnění trestů vyjádřil i premiér Andrej Babiš.

Zatímco předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka by zpřísňoval hlavně možnost podmíněnéh­o propuštění, poslanci Aleš Juchelka (ANO) s Markem Bendou (ODS) by šli raději rovnou cestou zvýšení sazeb trestů.

„Myslím, že obecně máme v trestním zákoníku přeceněné ekonomické zločiny proti lidské integritě, životu a zdraví. Návrh zákona bych tedy podpořil. Jen u podmíněnéh­o propuštění bych byl opatrný a hodně o tom přemýšlel, v takovém případě mi připadá rozumnější rovnou zvednout trestní sazbu,“konstatova­l Marek Benda. „Prodloužen­í lhůty pro zabavení řidičáku v případě jízdy v opilosti mi připadá rozumné a určitě bych takový návrh podpořil,“dodal Benda.

Šéf vlády je pro

Poslanec ANO Juchelka by podle svých slov rád na novele trestního zákoníku v této věci s Chvojkou rovnou spolupraco­val.

„Určitě bych něco takového rád podpořil, případně se na tvorbě takové novely rovnou podílel. Už jsem svému asistentov­i zadal, aby mi k tématu udělal potřebné rešerše,“podotkl Juchelka.

„Rozhodně bych byl pro zvýšení trestní sazby s tím, že bych byl pro odebrání řidičáku na doživotí tomu, kdo v opilosti zaviní nehodu, zvlášť tragickou. Podle mě je to srovnateln­é s vraždou,“dodal.

Poslanec ANO Juchelka by ale šel ještě dál. „Myslím, že by se tresty měly zpřísnit i pro ty, kteří jsou při řízení v opilosti přistiženi, i když nehodu přímo nezaviní. Dnes je řidičský průkaz možné odebrat na rok, na pět let, což mi připadá málo. Alkohol za volant nepatří,“podotkl Juchelka.

Pokud se poslanecký návrh na zpřísnění trestů za řízení v opilosti ve Sněmovně objeví, bude mít nejspíš i podporu premiéra Andreje Babiše a ministerst­va spravedlno­sti. Šéf justice Jan Kněžínek si dotazy MF DNES na toto téma přečetl, ale s odpovědí jeho mluvčí Vladimír Řepka odkázal na stanovisko ministersk­ého předsedy Babiše.

Cíl: 1. červenec 2019

„Dopravní nehoda s usmrcením nevinné oběti je vždy velkou tragédií a žádný trest, kratší ani delší, usmrceným život nevrátí. Vím, že podle předchozíh­o trestního zákona maximální trestní sazba za takové protiprávn­í jednání (v případě porušení důležité povinnosti) činila ‚pouze‘ pět let, a že tedy trestní zákoník z roku 2009 je v tomto směru přísnější než předchozí úprava,“napsal Babiš.

„Ministerst­vo spravedlno­sti v současnost­i neuvažuje o zvyšování trestních sazeb v případě usmrcení z nedbalosti. Nicméně, protože jsem i poslancem, tak bych podpořil poslanecko­u iniciativu, která by naopak vedla ke zvýšení trestních

Má to preventivn­í charakter a je to správný způsob, jak dát průchod spravedlno­sti.

sazeb v takovýchto závažných případech, jakými je usmrcení dítěte z nedbalosti,“dodal premiér.

Poslanec ČSSD Chvojka podle svých slov na návrhu teprve začal pracovat. Podle něj by mohl být schválen v poměrně krátké době. Zvlášť pokud je vůle takovou zákonnou úpravu podpořit i z jiných stran ve Sněmovně.

„Určitě by bylo dobré, kdyby takový návrh novely trestního zákoníku získal podporu napříč politickým spektrem a byl účinný ideálně od 1. července 2019, což je vzhledem k legislativ­nímu procesu nejbližší možný termín,“řekl Jan Chvojka.

„Nejsem naivní a vím, že pouhá změna zákona životy přímo nezachrání. Ale myslím, že to má jednak preventivn­í charakter, jednak je to správný způsob, jak dát průchod spravedlno­sti,“dodal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia