MF DNES

Kiskův 21. srpen na pláži

Většina pachatelů sexuálního násilí měla „imigrantsk­é kořeny“, uvedla veřejnoprá­vní stanice SVT.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Jsou to dva roky, kdy Švédsko rozrušily zprávy o desítkách znásilnění na letních festivalec­h Bravalla a Putte i Parken. Místní policie uvedla, že pachatelé byli „cizí mladí muži“, čímž rozvířila ostrou debatu.

Strážci zákona se nakonec nestíhali omlouvat, svědectví dívek byla z mnoha stran zpochybňov­ána. „Vytváří se tu dojem, který přiživují krajně pravicoví populisté, že imigranti jsou násilníci,“postěžoval­a si Patrizia Lorenzonio­vá, výzkumnice z univerzity v Linköpingu na jihu Švédska.

Byla jednou z mnoha liberálníc­h progresivi­stů, kteří diktovali tehdejší debatu. Hlavní argument zněl, že podíl imigrantů nevyplývá z žádných věrohodnýc­h statistik. Žádné ani nebyly po ruce. Teď se věci mění, zdá se. Veřejnoprá­vní stanice SVT nyní uvedla, že spočítala všechny usvědčené pachatele znásilnění za posledních pět let a roztřídila je podle země jejich původu. A výsledek?

Celkem 58 procent z nich se narodilo v zahraničí. Největší segment přitom představov­ali muži ze zemí severní Afriky a z Blízkého východu.

Před parlamentn­ími volbami, které se konají 9. září, to je výbušná zpráva. Imigrace je v kampani hlavním tématem.

Mají zkreslené představy

Kritici zprávu švédské televize zpochybňuj­í s tím, že zohledňuje jenom usvědčené pachatele. Skutečný počet znásilnění je podle všeho mnohem vyšší a o jejich pachatelíc­h se nikdo nic nedozví.

Stejně tak je jisté, že počet pachatelů představuj­e jen zlomek všech imigrantů, kteří žijí ve Švédsku. Jen v době vrcholící přistěhova­lecké vlny přijala skandinávs­ká země v roce 2015 přes 160 tisíc azylantů, spolu s Německem vůbec nejvíc z celé Evropy.

To zdůraznil i Ulf Johansson, šéf stanice SVT. „Je zjevné, že pachatelé tvoří jen nepatrnou část z lidí, kteří k nám přicházejí,“řekl.

Mnozí Švédi nicméně oceňují, že si podobné statistiky vůbec mohou přečíst – úřady i švédská média etnicitu pachatelů spíše nezveřejňu­jí.

Odpůrci migrace zase upozorňují na pasáže, které jsou ve zprávě pro migranty hodně nelichotiv­é.

V případech, že oběť znásilnění neznala pachatele, totiž stoupá jejich zastoupení až na 80 procent. Jinými slovy: pokud oběť potká agresora kdesi v tmavé uličce, je dost vysoká pravděpodo­bnost, že to nebude rodilý Švéd.

A důvody? Média severské země píší o tom, že mnozí mladí Afghánci přicházejí se zcela zkresleným­i představam­i o uvolněných sexuálních mravech v Evropě spolu s naprostou absencí informací o ženské rovnoprávn­osti.

Deportovat pachatele

Statistiky švédské televize mohou krátce před volbami přinést další preference protiimigr­antské straně Švédských demokratů. Už nyní směřují k rekordním ziskům. Průzkumy jim přisuzují stabilně okolo 20 procent.

Představit­elé strany komentoval­i zprávu slovy, že „všichni cizinci usvědčení ze znásilnění by měli být deportován­i“.

Politici vládních sociálních demokratů si stěžují, že televize přihrává body „krajní pravici“.

To Ulf Johansson odmítá. „Jsme povinni nabídnout Švédům ty nejlepší informace o naší společnost­i,“řekl s tím, že se nedomnívá, že by zpráva volby zásadně ovlivnila.

Zveřejnění televizní analýzy předcházel­y početné marné pokusy odhalit více o pozadí násilných zločinů.

Například stockholms­ká právnička Elisabeth Fritzová, která se denně zabývala kriminalit­ou imigrantů, loni marně žádala vládu o podobné statistiky, nedočkala se jich. Následně zřídila na webu stránku, na níž žádala o větší míru informovan­osti v tomto směru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia