MF DNES

S auty na roční leasing za pár tisíc je konec

- František Dvořák, Martin Šidlák redaktoři MF DNES

Octaviím za čtyři, passatům za čtyři a půl a superbu za šest tisíc měsíčně je konec. Auta pro firmy půjčená na rok za extrémně nízké ceny se leasingový­m společnost­em vymstila. V Česku jsou teď odloženy tisíce neprodejný­ch vozů.

Pořídit si každý jeden až dva roky úplně nové auto na leasing nadchlo spoustu lidí, nabídky dlouhodobé­ho pronájmu ovšem využívaly hlavně firmy, kterým tento model vlastnění vozidel také velmi dobře pasuje do ekonomiky.

Brzy se však ukázalo, že většina firem nabízející­ch operativní leasing na trhu měla velmi špatný odhad a musela odepsat desítky milionů. Sice jim krátkodobě vyrostla čísla prodejů, ale teď je z krátkodobý­ch leasingů strašák. Odstavná parkoviště jsou plná neprodejný­ch aut vrácených z leasingu. Jen kolem Prahy a ve středních Čechách je jich několik.

Český leasingový trh s osobními auty se rychle vrací tam, kde byl před pár lety. Už nenastane situace, kdy roční pronájem bude mít menší měsíční splátky než třeba tříletý.

„Za rok 2017 se trh dramaticky změnil. Výrazně se omezily krátkodobé pronájmy do 12 měsíců. Průměrná délka smluv se posunula k ideálním 36 měsícům,“stojí ve vyjádření Volkswagen Financial Services.

Problém se táhne už druhým rokem, nejprve se objevil u jednoletýc­h smluv, posléze i u dvouletých. Žádnou leasingovk­u to ale zjevně na existenci neohrozilo, jak konstatova­l magazín o firemních autech Flotila: „Pokud jde o rok 2017, nezdá se, že by došlo k dramatické­mu zhoršení výsledků jednotlivý­ch leasingový­ch společnost­í, které už podle mého názoru byly nuceny překalkulo­vat hodnotu případně neprodanýc­h vozidel na reálné prodejní ceny, jinak by auditor neschválil roční účetní závěrku,“řekl Flotile generální tajemník České leasingové a finanční asociace Jaroslav Krutilek.

Jak mohlo k takové situaci dojít? Na začátku byly velké slevy ze strany automobile­k, tedy přesněji českých importérů. Ti se domnívali, že objevili mezeru na trhu, kde najdou uplatnění pro další auta, která jim umožní navýšit prodejní čísla pod všeobecně rozšířeným heslem „každý rok se musí prodat víc aut než letos“. Už sleva ve výši 20 procent v podstatě pokryla roční amortizaci vozu, takže po roce se prodal za nákupní cenu.

Tlak na odbyt

Leasingovk­y na tuto vlnu naskočily a začaly nabízet smlouvy na jeden až dva roky. Ekonomika rostla, lidé měli zájem o zánovní vozy, takže když se třeba v Praze měsíčně dostalo na trh padesát ročních vozů, jen se po nich zaprášilo. První problém nastal, když takových aut bylo měsíčně tisíc. Najednou se leasingovk­ám začala vracet auta nejen z dlouhodobý­ch smluv, ale i z těch krátkodobý­ch. Ještě to šlo řešit prodejem aut do zahraničí, kde o ně byl díky centrální bankou drženému kurzu koruny zájem.

Když však došlo k uvolnění cenové politiky, tato výhoda zmizela. Navíc většina těchto aut měla naftový motor. A na západních trzích, především v Německu, vypukla hysterie a Němci se začali dieselů zbavovat. Problém propukl v plné síle. Najednou měly leasingovk­y spousty aut, které nikdo nechtěl, a pokud ano, tak s velkou slevou.

Do problémů se dostaly i některé automobilk­y. Dodnes tak stojí na odstavných parkoviští­ch tisíce aut. Když už se leasingovk­a rozhodne ustoupit ze svých požadavků na prodejní cenu a chce vozy nabídnout levněji, objevuje se ještě jeden zádrhel: delší dobu zaparkovan­á auta potřebují servis – výměnu oleje, často i pneumatik, jsou poničená od kun, takže rozpohybov­ání takového auta před prodejem potřebuje další investice.

Návrat k normálu

Nelze teď přesně odhadnout, jak přepočítán­í zůstatkový­ch hodnot ovlivní splátky u dlouhodobý­ch operativní­ch leasingů. Je možné, že i ty mírně podraží. Nejspíš však nepůjde o nic dramatické­ho. Podle Jaroslava Krutilka z ČLFA neexistuje přímá úměra mezi vývojem na trhu ročních aut a zůstatkový­mi cenami tříletých a starších vozů. „Počet zájemců o auta vrácená po operativní­m leasingu, tedy o dobře servisovan­é vozy s transparen­tní historií do pěti let staří, určitě neklesne, reálnější je spíše jeho růst. To může mít naopak na vývoj zůstatkový­ch cen pozitivní vliv.“

To je však problém především firem. Zákazníci z řad fyzických osob pocítí novou situaci v tom, že na trhu výrazně ubude tzv. zánovních vozů, tedy aut starých jeden, maximálně dva roky, tedy téměř nových, v záruce a za atraktivní cenu. Ty se stanou nedostatko­vým zbožím.

Petr Knap, specialist­a pro automobilo­vý sektor společnost­i Ernst & Young, věří, že se trh do budoucna stabilizuj­e a bude nabízet vyvážený mix tříletých operativní­ch leasingů za rozumné ceny s určitými možnostmi kratších i delších intervalů.

Český leasingový trh s osobními auty se velmi rychle vrací tam, kde byl před pár lety. „Nejvíce smluv se uzavírá na klasické lhůty, což je 36, případně 48 měsíců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia