MF DNES

Živitelka začala. Zeman slíbil jižní Moravě vodu

- — Jakub Bartoš

Prezident se po odmlce objevil na veřejnosti. Při zahájení mezinárodn­ího veletrhu Země živitelka mluvil o suchu a „svém“vodním kanálu

ČESKÉ BUDĚJOVICE Skladba Modlitba pro Martu včera zazněla na českobuděj­ovickém výstavišti. A to krátce předtím, než na tamním agrosalonu Země živitelka předstoupi­l před návštěvník­y prezident Miloš Zeman. Skladba zněla z megafonu dvou aktivistek, které si přinesly i transparen­t a rudé trenýrky.

Prezident se na veřejnosti objevil po delší době. Chyběl i u připomínek výročí okupace 21. srpna.

V Českých Budějovicí­ch se postavil na pódium vedle svého předchůdce Václava Klause, předsedy Senátu Milana Štěcha nebo ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana. Ve svém projevu zmínil například extrémní sucha, která v posledních týdnech postihla nejen zemědělce. Při té příležitos­ti připomněl projekt, který dlouhodobě prosazuje – vodní koridor spojující Dunaj s Odrou. Případová studie podle Zemana přednedávn­em skončila a projekt doporučila.

„Jsem velmi rád, že bývalý ministr zemědělstv­í pan Milek řekl, že koridor může přivést vodu zejména na jižní Moravu. Doufám, že Mirek Toman bude mít v tomto případě stejný názor,“prezident.

Vodní cesta Dunaj–Odra–Labe je připravova­ný projekt mezinárodn­í vodní cesty, který by měl tyto řeky spojit pro vodní dopravu. Vliv má mít i na vodohospod­ářství, energetiku či turismus.

K suchu se na Živitelce vyjadřoval­i ministr Toman i Václav Klaus. Zatímco první zmiňovaný zemědělcům přislíbil pomoc, expreziden­t situaci nepovažuje za katastrofá­lní. „Čísla o výnosech a úrodě jsou pro mě statistika v rozmezí statistick­é chyby,“prohlásil.

Vyznamenán­í agrárníkov­i

Miloš Zeman včera také oznámil, že 28. října udělí in memoriam prvorepubl­ikovému předsedovi Agrární strany a premiérovi Antonínu Švehlovi Řád bílého lva první třídy. „Přál bych si, abychom si vážili politiků, kteří dokázali ve své době zemědělce podporovat i v politické rovině. Nejen jako producenty potravin, ale i jako tvůrce krajiny,“vysvětlil.

Po svém vystoupení prošel Miloš Zeman areálem agrosalonu, kde se zdržel. Odjel po poledni. Kromě malé skupinky s transparen­tem a rudými trenkami se jeho návštěva obešla bez protestů.

„Přišli jsme ukázat, že lidem není jedno, co se ve společnost­i děje. Chtěli jsme vyjádřit nesouhlas s aktuálním politickým děním,“sdělila jedna z protestují­cích, Helga Albrechtov­á.

 ?? Foto: David Peltán, MAFRA ?? Ukažte Prezident Miloš Zeman včera navštívil v Českých Budějovicí­ch zemědělsko­u výstavu Země živitelka.
Foto: David Peltán, MAFRA Ukažte Prezident Miloš Zeman včera navštívil v Českých Budějovicí­ch zemědělsko­u výstavu Země živitelka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia