MF DNES

8 piv, 3 panáky a jel...

Opilý řidič jim zabil dítě. Bylo mu sedm let

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Dva roky za smrt? A ještě k tomu za smrt dítěte?“zlobí se Eva Kindlová. Stojí před vraty u domku v Razicích na Teplicku a rozčileně rozhazuje rukama. „Tohle je…“náhle se jí zlomí hlas. Odmlčí se a chvíli hledá to správné slovo. „Výsměch,“hlesne a otočí se, aby nebylo vidět, jak se jí do očí derou slzy.

Předloni v červenci se právě tady loučila s dcerou a se dvěma vnoučky, kteří ji byli navštívit, když v tom se přiřítil opilý mladík ve vypůjčeném autě. Evě Kindlové přerazil obě nohy a pánev, její devítiletý vnuk měl štěstí, poodběhl a opilec ho „jen“vážně zranil. Jeho o dva roky mladší bratr uskočit nestihl. Řidiči hrozil osmiletý trest, dostal šest roků, před pár týdny se dostal ven na podmínku. Odseděl si pouhé dva roky.

„Bylo to 6. července 2016, krátce po osmé večer,“vzpomíná Kindlová. Ten okamžik z paměti už nikdy nevymaže. „Stála jsem tady u našeho zaparkovan­ého auta,“ukazuje na prostranst­ví před domem. Hned vedle tehdy parkovala její dcera Petra – právě položila na zadní sedačku svého fordu korbu kočárku s tříměsíční­m chlapečkem, zavolala na další dva syny a chystala se odjet.

O pár kilometrů dál v Bílině čtyřiadvac­etiletý Matěj Šmrha zrovna dopíjel poslední pivo. Už jich měl osm. A k nim tři panáky. Sedl za volant Toyoty Land Cruiser, aby se dvěma kumpány zajel do další hospody. Tam jim odmítli nalít, a tak jeli dál. Cestou zastavili na benzince, popili a zase sedli do auta.

„Jeden z nich, ten střízlivěj­ší, se nabídl, že bude řídit. Ale on odmítl, že prý takhle jezdí pořád,“vzpomíná manžel Kindlové Vilém na to, co později zaslechl u soudu.

Mladík projel skoro celými Razicemi, až v poslední pravotočiv­é zatáčce před výjezdem z obce nezvládl řízení. Podle znalců se zatáčka dá bezpečně projet nanejvýš šedesátkou, jeho auto jelo rychlostí až 83 kilometrů v hodině a v posledních metrech ještě zrychloval­o. Nejprve se otřelo o dům na levé straně silnice, což ho odrazilo na opačnou stranu přímo na ford zaparkovan­ý u domu Kindlových, jímž se jejich dcera zrovna chystala odjet a v němž už bylo novorozeně v kočárku. Toyota odmrštila ford na vedle stojící peugeot Kindlových. Náraz přimáčkl ford a peugeot k sobě, mezi nimi stála Eva Kindlová se sedmiletým vnukem. „Obrovská rána, oblak prachu a pak si už nic nepamatuju,“vzpomíná Kindlová.

Možná, kdyby zůstal v autě…

Chlapec přitom před nárazem už seděl ve fordu, jenže pak vystoupil, protože si v domě zapomněl bundu. A vtom se přihnalo auto s opilým řidičem. „Možná, kdyby dál seděl v autě…“zamyslí se Vilém Kindl, ale ihned se zarazí. „Policie nám kladla na srdce, abychom na žádné ‚kdyby‘ vůbec nemysleli, protože teď už je to zbytečné. A že těch kdyby je…“povzdechne si.

Kočárek ve fordu nárazem praskl, ale dítě v něm vyvázlo bez zranění. „Policie nám později řekla, že pokud by bylo v autosedačc­e, která není tak měkká a vystlaná, nejspíš by to odneslo taky,“pronesl Vilém Kindl.

Druhému chlapci se podařilo před autem uskočit. Plechy zdemolovan­ých vozů mu přesto roztříštil­y obličejové kosti a prořízly nohu pod kolenem, jen o milimetry minuly šlachu. Ale přežil.

Kindlová byla sedm týdnů v nemocnici. Dodnes má na nohou hluboké a široké jizvy. „Pánev mám sešroubova­nou dvanácti šrouby,“říká. Návrat z nemocnice domů pro ni nebyl snadný. „Vůbec se mi sem nechtělo, bála jsem se, že mi to tady bude připomínat celou tu hrůzu,“vzpomíná. Její manžel Vilém to tušil, a proto prostranst­ví před domem úplně změnil. Položil novou dlažbu, postavil zídku, nová vrata a plot.

Na otázku, jestli se s něčím takovým dá někdy vyrovnat, jen smutně pokrčí rameny. „Co vám zbývá,“zašeptá. „Ale smířit ne, to nejde,“dodá. Trauma je to dodnes pro celou rodinu. Nejvíc pro matku, která viděla, jak se auto řítí na její děti. „Říkala mi, že nejvíc jí pomohlo, že neměla moc času truchlit a týrat se myšlenkami. Noci probrečela, ale přes den měla zařizování a běhání – s tříměsíční­m synem na vyšetření, za starším do jedné nemocnice, za mnou do druhé,“říká Eva Kindlová.

Viníkovi policie naměřila 2,22 promile alkoholu a soud ho poslal do vazby, neboť hrozilo, že opilý bude řídit dál. Nebylo to totiž poprvé. Už v roce 2012 mu soud v Teplicích kvůli řízení v opilosti sebral řidičák na tři roky. Trest uplynul v červnu 2015, rok před tragédií v Razicích.

Obviněn byl z řízení pod vlivem alkoholu, z těžké újmy na zdraví a usmrcení z nedbalosti. „Jaká nedbalost? Vždyť dobře věděl, že je opilý, když lezl za volant!“zlobí se Vilém Kindl. Právě v tom je ale podle české legislativ­y nedbalost. Řidič nechtěl zabíjet, když sedal za volant pod vlivem alkoholu, ale nedbal rizika, že se to může stát.

Týden před konáním soudního líčení poslal řidič rodině omluvný dopis, podle soudu to však udělal jen proto, aby si vysloužil mírnější trest. Dostal šest let, což se mu zdálo hodně a odvolal se. Krajský soud v Ústí nad Labem však konstatova­l, že uložený trest „je přiměřený“. Pozůstalým to naopak přišlo málo. „Tresty za zabití pod vlivem alkoholu by se měly hodně zpřísnit!“prohlašuje Kindl rozhořčeně.

Jenže odsouzenec si neodseděl ani to. Po odpykání třetiny trestu požádal o podmíněné propuštění a soud v Lounech jeho přání vyhověl. Splnil podmínky, klíčovou roli sehrálo kladné hodnocení z věznice.

„Já tohle nepochopím,“kroutí hlavou Kindlová. „Jeden soud rozhodne, že má být ve vězení šest let, druhý to potvrdí a třetí řekne, že dva roky stačí?“dodává smutně.

 ??  ??
 ?? Foto: Artur Janoušek a ČTK ?? Viník Jedno z aut, které zůstalo na místě po nehodě, při níž opilý Matěj Šmrha v Razicích na Teplicku zabil malé dítě. Za svůj čin si odseděl pouhé dva roky.
Foto: Artur Janoušek a ČTK Viník Jedno z aut, které zůstalo na místě po nehodě, při níž opilý Matěj Šmrha v Razicích na Teplicku zabil malé dítě. Za svůj čin si odseděl pouhé dva roky.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia