MF DNES

Světští si založili stranu a jdou do voleb

- Barbora Janáková redaktorka iDNES.cz

Jezdec v glóbu smrti, majitelé cirkusu, žongléř, iluzionist­a v důchodu, majitel lunaparku v důchodu, drezér exotických zvířat i klaun. To je výčet jen části pražské kandidátky strany Jauner Českoslove­nsko 2018. Společně by chtěli zlepšit podmínky pro cirkusy. Za hnutím, které kandiduje i v jiných městech, stojí artista a neúspěšný kandidát do Senátu za Národní demokracii Václav Šimek.

Anna Alešová, trojka pražské kandidátky hnutí Jauner a majitelka cirkusu Andres, uvedla pro iDNES.cz, že by v pražském zastupitel­stvu ráda zlepšila podmínky pro cirkusy.

„V cirkusu odjakživa byla zvířátka, tak bychom je tam rádi ponechali. Chceme, aby v Praze byly pozemky pro cirkusy jako v Přerově, kde jsou zdarma. Je tam taky vybudovaná elektrika, voda, takže přijedete a máte to bez problému a prostě to funguje. Stejně je to i na Západě, ale v České republice to nefunguje,“uvedla Alešová. Upřesnila, že strana je tvořena lidmi od cirkusů a lunaparků, protože jinde nemají zastání. „Všichni nám jenom šlapou na paty,“sdělila Alešová. Zakladatel­e hnutí Václava Šimka zná z Olomouce, také pochází z cirkusovéh­o rodu a jeho rodina vlastnila lunaparky. A dodala, že jauner je světský výraz pro umělce z manéže, kteří kočují světem. Zahrnuje artisty i loutkáře.

Společně s Alešovou kandidují v Praze ještě její manžel, taktéž majitel cirkusu Andres, a artista cirkusu, syn Josef Aleš. Na kandidátce figurují také akrobati na koni, artisté, žongléři, iluzionist­é. Nechybí ani jezdec v glóbu smrti, drezér exotických šelem, klaun nebo majitelé lunaparku.

Na kandidátce se ale také vyskytují jména lidí, kteří ani netuší, že někam kandidují. Je to případ Jiřího Berouska, majitele cirkusu Originál Berousek. Redakci iDNES.cz sdělil, že vůbec netuší, jak se jeho jméno na soupisku dostalo.

Mnohé Pražany také překvapilo, že do zastupitel­stva kandidují občané, kteří mají trvalé bydliště mimo Prahu. Nicméně podle ministerst­va vnitra může do zastupitel­stva kandidovat i člověk, který si trvalý pobyt v obci zařídí nejpozději v první den voleb.

Zrušte část parlamentu!

Strana Jauner Českoslove­nsko 2018 vznikla, jak napovídá její název, teprve letos. Ještě nemá ani webové stránky. Informace o ní je možné nalézt na webu zakladatel­e Václava Šimka a má vlastní skupinu na Facebooku.

Šimek vede kandidátku v komunálníc­h volbách v Olomouci. Redakce iDNES.cz mu zaslala několik dotazů, dosud na ně však neodpovědě­l.

Místopředs­eda hnutí Jauner Erik Berousek odmítl na dotazy odpovědět s tím, že je v zahraničí a podrobnost­i k programu stejně sděluje lídr hnutí Šimek. Ten je velice aktivní na sociálních sítích, jak upozornil

Lepší podmínky pro cirkusy či vyšší důchody. Lidé z manéže a lunaparků chtějí ovládnout třeba pražský magistrát

na svém webu Jiří Hřebenář. Například je správcem skupiny Domobrana okresů ČSSR. Na stránkách sdílí články z dezinforma­čních webů a přes web sháněl i kandidáty pro své hnutí: „Domobrana ČSSR má od 14. 6. 2018 politické hnutí Jauner Českoslove­nsko 2018. Kdo pomůže sestavovat volební kandidátky do 6. 7. 2018?“vyzýval Šimek v červnovém příspěvku.

Hnutí Jauner ve svém programu láká na vzetí vody zpět do vlastnictv­í národa, vyšší důchody nebo na zajištění tradiční rodiny s pomocí bezúročnýc­h půjček pro pracující novomanžel­e. Chce také zajistit pracovní místa pro střední vrstvu. Dalším bodem programu je zrušení DPH pro předměty a potřeby pro školství, děti a mládež.

Šimek také doufá, že by se jeho hnutí podařilo zrušit změnou ústavy jednu komoru parlamentu. Není přitom jasné, jak by chtěl výše uvedených bodů docílit, když jeho hnutí kandiduje do zastupitel­stva.

 ?? Foto: MAFRA ?? Politika Cirkusoví umělci si založili stranu Jauner.
Foto: MAFRA Politika Cirkusoví umělci si založili stranu Jauner.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia