MF DNES

Armáda chystá miliardovo­u změnu výzbroje

- — Petr Kozohorský

HRADIŠTĚ Pořídit nová bojová vozidla pěchoty a kanonové houfnice je hlavním cílem pozemních vojsk Armády České republiky pro nadcházejí­cí roky. Při návštěvě cvičení Dukla Spirit 2018 ve Vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsk­u o tom informoval velitel pozemních sil, brigádní generál Josef Kopecký.

„Na současné technice cvičíme, byla dokonce nasazena i na několika zahraniční­ch misích české armády, ale její kapacita a možnosti jsou dávno překonané,“vysvětlil Kopecký hlavní důvod, proč je nutné obměnit techniku. K obměně by mohlo dojít v roce 2025. „Jde o 200 kusů pásových bojových vozidel pěchoty. V této souvislost­i se bavíme o částce kolem padesáti miliard korun,“upřesnil brigádní generál.

Armáda České republiky dnes využívá zastaralá bojová vozidla pěchoty BVP 2. Ta se v sovětské licenci v tehdejším Českoslove­nsku vyráběla mezi lety 1987–89. „Tyto stroje byly nasazeny například v bývalé Jugoslávii, Afghánistá­nu či Iráku. Dnes už ale na mise nejezdí,“uvedl podplukovn­ík Miroslav Vybíhal, velitel 72. mechanizov­aného praporu z Přáslavic. Důvod je jednoduchý. Bojová vozidla pěchoty už zdaleka nesplňují mezinárodn­í standardy. „Týká se to především spojovací techniky a přenosu dat,“řekl Vybíhal. Stroje jsou totiž „analogové“. „Obměna techniky je nutností, abychom se přiblížili k digitaliza­ci a informatiz­aci boje,“doplnil velitel praporu.

Stejně jako bojová vozidla pěchoty je nutné obměnit i mobilní dělové systémy. Kanonová houfnice Dana je v současné době jedinou dělostřele­ckou zbraní pro podporu mechanizov­aných jednotek. „Ve své době byla nadčasová a slouží dodnes,“ řekl o systému plukovník Ivan Mráz, velitel 13. dělostřele­ckého pluku v Jincích. Současná situace ovšem armádu nutí obměnit i takovou zbraň. „Novější prostředek bude splňovat požadavky z hlediska standardu ráže, munice, digitaliza­ce bojiště a zapojení do systému řízení palby tak, abychom byli plně kompatibil­ní se členy Aliance,“vysvětlil Mráz. Nové stroje by tak podle jeho slov měly mít například ráži 155 milimetrů namísto současných 152, což odpovídalo standardům východního bloku. Stará technika však podle brigádního generála Josefa Kopeckého ve šrotu neskončí. „Dáme ji do pořádku a budou ji mít k dispozici aktivní zálohy,“přislíbil velitel pozemních vojsk.

„Jde o 200 kusů pásových bojových vozidel pěchoty. V této souvislost­i se bavíme o částce kolem padesáti miliard korun.“ Brigádní generál Josef Kopecký o nové výzbroji

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Výzbroj Samohybná kanonová houfnice vz. 77 Dana.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Výzbroj Samohybná kanonová houfnice vz. 77 Dana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia