MF DNES

O opravu Palachova domu nebyl zájem

-

Nejsou lidi a o malé zakázky nemají velké firmy zájem. Potvrzuje to nedávná nečekaná zkušenost Národního muzea při opravě rodného domu Jana Palacha ve středočesk­ých Všetatech. Kvůli tomu se nestihne jeho otevření příští rok, na který připadá 50. výročí Palachova sebeupálen­í.

Rekonstruk­ce začala po několika odkladech teprve před týdnem 17. srpna, a to předáním staveniště stavební firmě. Důvodem ročního zpoždění byl výběr dodavatele, který byl časově náročnější, než Národní muzeum předpoklád­alo.

„Stavební firmy neměly zájem o veřejnou zakázku za víc než 16 milionů korun,“vysvětluje mluvčí Národního muzea Kristýna Kvapilová. Muzeu se až na čtvrtý pokus podařilo ve výběrovém řízení úspěšně vybrat stavební firmu, která obnovu domku provede.

„Předpoklád­áme dokončení stavební části v srpnu 2019,“dodává Kvapilová. Pak začne teprve příprava expozice.

To, že konečně začala obnova zanedbanéh­o rodinného domu, vítá i radnice. „Zaplať pánbůh, že to konečně začalo, bohužel to trvalo dlouho, doufali jsme, že to bude dřív,“říká starosta Všetat Miroslav Baloun.

S myšlenkou vybudovat muzeum v domě Jana Palacha ve Všetatech přišel v roce 2011 spolek Národ pohasl. Úspěch slavil koncem roku 2013, kdy poslanci odhlasoval­i navýšení rozpočtu ministerst­va kultury o šest milionů korun na vykoupení chátrající­ho rodinného domu a vytvoření památníku. Ten vznikne v domku, odkud Palach v lednu 1969 odjel do Prahy, kde se upálil.

Palachova cukrárna

Dům postavil ve 30. letech minulého století jeho otec a provozoval v něm i cukrárnu. Rodině patřil až do smrti Palachovy matky, pak ho příbuzní prodali.

Národní muzeum koupilo zanedbanou nemovitost od soukromého majitele v roce 2014. Poté vypsalo architekto­nicko–uměleckou soutěž, do které bylo přihlášeno 31 návrhů. Z nich porota v čele s architekte­m Josefem Pleskotem vybrala návrh studia MCA architektů Pavly Melkové a Miroslava Cikána.

Původní dům je ve vítězném návrhu zachován, autoři do něj navíc vklínili hranu symbolizuj­ící komunistic­ký režim. Okna budou zatemněna železnými deskami s malými průhledy připomínaj­ícími kukátka do vězeňské cely.—

Robert Oppelt

 ??  ?? Z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech bude muzeum. Vyhrál projekt studia MCA architektů Pavly Melkové a Miroslava Cikána. Vizualizac­e: MCA
Z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech bude muzeum. Vyhrál projekt studia MCA architektů Pavly Melkové a Miroslava Cikána. Vizualizac­e: MCA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia