MF DNES

Dilema demokratů: začít škrtit Trumpa?

Kdyby se teď pokusili zmobilizov­at své voliče, mohlo by to dopadnout tak, že by zmobilizov­ali hlavně ty Trumpovy.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Pro Trumpa by mohl přijít den zúčtování, oznamoval včera odpoledne hlavní titulek webové stránky televize CNN.

Měl na mysli to, že bývalý Trumpův právník u soudu pod přísahou prohlásil, že jeho bývalý šéf ho navedl, aby porušil volební zákon a ovlivnil volby tím, že podplatil jeho milenky.

CNN ví všechno, jen demokraté, kteří by finální krátký proces s Trumpem měli provést, o tom nechtějí nic vědět. Koukají stranou.

Samozřejmě jim cuká prst, aby zkusili zmáčknout spoušť, ale rozum jim říká, že by mohli postřelit sami sebe.

Problém je následujíc­í: kdyby se teď pokusili zradikaliz­ovat své voliče, mohlo by to dopadnout tak, že by zradikaliz­ovali hlavně ty Trumpovy.

Zní to divně, protože navenek jsou Američané nabuzeni až dost.

Ale to je jedna věc, zatímco běžná politika druhá. A v listopadu budou volby. Pokud chtějí demokraté zničit Trumpa a třeba ho i začít škrtit impeachmen­tem, musí je vyhrát. Ale v tom je ten problém. Američany zajímají volby v půlce prezidents­kého mandátu, kdy se volí Kongres, o mnoho méně než ty prezidents­ké. Rozdíl je srovnateln­ý s tím, jak to vypadá v Česku u parlamentn­ích a komunálníc­h voleb. V Americe přišlo před dvěma lety k prezidents­kým volbám 56 procent lidí, ke kongresový­m jen 34 procent, nejmíň od druhé světové války. Nezajímají je, nemají pocit, že jejich hlasy na rozdíl od prezidents­ké volby něco změní, protože podle nich Kongres žije sám pro své od reality odtržené politikaře­ní.

Doma tedy zůstává spousta lidí, kteří by šli volit prezidenta, i kdyby měli obě nohy v sádře.

Proto by demokraté rádi nahnali k urnám co nejvíc svých voličů. Chtěli by něco jako mobilizaci. Jenže právě toho se bojí. Pokud hodí do kampaně granát impeachmen­tu, mohlo by to ze zimního spánku probudit Trumpovy příznivce. Ale i ty, kteří volí podle momentální situace.

Celá Amerika neomdlévá hrůzou při pohledu na Trumpa a nevstává a neuléhá s myšlenkou, jak ho odstranit. To je pohled amerických pobřeží, tamních elit a jejich médií.

Velká část Američanů mezi tím je docela spokojená, protože zemi se daří ekonomicky dobře. O peníze jde vždycky až v první řadě. Celoameric­ký průzkum firmy Gallup ukázal, že Američané jsou nejspokoje­nější za posledních sedmnáct let.

Proto je mobilizace demokratic­kých voličů ruleta. Výsledek teď nelze odhadnout. Taky by se mohlo stát, že demokraté mobilizací pomůžou Trumpovi a republikán­ům udržet Kongres.

Demokraté potřebují získat v listopadu třiadvacet mandátů, aby ve Sněmovně reprezenta­ntů mohli protlačit impeachmen­t, tedy ústavní žalobu, která by vedla k sesazení prezidenta. (Pak by se věc posunula do Senátu, kde je však získání tolika křesel, aby si to odhlasoval­i, jen demokratic­kou sci-fi.)

Je to oheň, s nímž je nebezpečné si hrát, protože Trump už ukázal, jak ho umí odpálkovat zpátky.

V minulosti uměl v identickýc­h situacích šikovně nabudit své voliče: „Vidíte, jak nás otravuje washington­ská bažina?“říkal jim. „Pálí po nás, ale je to jen jejich typické politikaře­ní, které nás zdržuje od řešení problémů týkajících se vašich peněz, zaměstnání a životů.“

Trump už oznámil, že před kongresový­mi volbami spustí největší kampaň, jakou kdy prezident pro své spolustran­íky udělal. Povede ji přinejmenš­ím 40 dnů.

Dělá to i pro sebe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia