MF DNES

Kiska nahrál projev, ale byl na pláži

- — Luboš Palata

Slovenský prezident Andrej Kiska se stal pro mnohé Čechy 21. srpna pozitivním protipólem Miloše Zemana, který odmítl vystoupit k padesátému výročí srpnové okupace Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy.

Jenže ani účast slovenské hlavy státu na vzpomínkov­ých akcích ke klíčovému výročí dějin není bez velkého kazu. Důvod? Přestože Slovenská televize a také ČT24 odvysílaly ve výroční den pět minut před osmou večer Kiskův projev, fyzicky se ten den Andrej Kiska nikde neobjevil.

I vzhledem k tomu, že se dopředu vědělo, že Kiskův projev bude vysílat také česká veřejnoprá­vní televize, zaujalo slovenské novináře i to, že se tam o Češích téměř neobjevilo ani slovo. „Projev Andrej Kiska předtáčel ve Sliači u Památníku odchodu sovětských vojsk z Českoslove­nska v době, kdy nevěděl o zájmu České televize a dalších médií o jeho odvysílání,“vysvětlova­l to prezidentů­v mluvčí Roman Krpelan.

Jak informoval nejčtenějš­í slovenský deník Nový Čas, Kiska v době vysílání projevu a vzpomínkov­ých akcí na Slovensku vůbec nebyl. S odkazem na své zdroje deník uvedl, že pobýval v té době na tajné dovolené s rodinou u moře ve Španělsku.

Tajně na dovolenou

Podle deníku Pravda o tom svědčí také to, že na webu prezidents­ké kanceláře je v oddílu, kde je informován­o o aktivitách hlavy státu, nápis „neoficiáln­í pracovní program“. Ten se tam měl objevit i letos na jaře, kdy Kiska odpočíval v květnu s rodinou v Dubaji.

Slovy „dnes k vám promlouvám ze Sliače“podle deníku Pravda Kiska oklamal slovenské diváky, kteří si i tak kladli otázku, proč není prezident vidět na vzpomínkov­ých akcích vedle premiéra Petera Pellegrini­ho anebo předsedy parlamentu Andreje Danka. Některá média si také všimla toho, že na veřejnosti se ve výroční den neobjevil ani expremiér a šéf vládnoucí strany Směr Robert Fico.

Není to poprvé, kdy slovenský prezident Kiska tají svůj odpočinek. Podobně potajmu jako nyní byl i na zmíněné dovolené v Dubaji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia