MF DNES

Cenové bezvětří na pumpách končí. Benzin a nafta zdraží

- — Filip Horáček

Ceny pohonných hmot na tuzemských pumpách se během srpna hýbaly jen o haléře. Z letargie teď pumpaře probere zdražující ropa. Kvůli ní si řidiči v bližších měsících za benzin a naftu připlatí až jednu korunu.

Barel severomořs­ké ropy Brent se obchoduje za více než 74 dolarů, o tři dolary dráž než v minulém týdnu. Tuzemští analytici odhadují, že čerpací stanice v České republice tyto pohyby nebudou ignorovat.

Benzin už od neděle do středy zdražil o sedm haléřů na 33,34 koruny za litr. Nafta za stejnou dobu zlevnila o jeden haléř na 32,44 Kč. Zdražení má však postihnout obě nejvyužíva­nější paliva v dalších týdnech.

„V důsledku zvýšení cen ropy na světových trzích je možné v příštím týdnu očekávat mírný růst cen pohonných hmot v rozsahu pět až deset haléřů u nafty, resp. benzinu,“soudí analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

Viditelněj­i se ceny na čerpacích stanicích pohnou prakticky poprvé od začátku srpna. Ve druhém prázdninov­ém měsíci si řidiči zvykli na žádné, maximálně haléřové pohyby oběma směry.

Podobné zdražení přijde i podle hlavního ekonoma společnost­i Cyrrus Lukáše Kovandy. „Tuzemští prodejci využívají momentálně citelně rostoucí kupní síly obyvatelst­va ČR k navyšování svých marží,“ uvedl. K tomu se přidává nejistota ohledně rozhodován­í amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Rozpoutání obchodní války s Čínou ropu zlevňuje, sankční kroky vůči Íránu naopak zdražují,“dodal.

Zásob ropy je ve světě momentálně dost. S příchodem podzimu a sezony hurikánů do USA může však nastat krátkodobý pokles těžby v Mexickém zálivu jako v minulých letech. Světová poptávka v budoucnu poroste, otázkou však je, jak rychlá bude reakce kartelu OPEC.

„My očekáváme pomalé zvyšování cen ropy. Do konce roku by nás nepřekvapi­lo dosažení hranice 80 dolarů za barel. Cena pohonných hmot by se pak mohla zvednout o 50 haléřů až 1 korunu,“předjímá vývoj Tomčiak. Zdražování však může brzdit posilování koruny k dolaru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia