MF DNES

Město se hroutí, zrušme poplatek za pudla!

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Ročně se rozdá dva tisíce nových bytů, radnice zacáluje školákovi lyžák, zato se bude jezdit metrem zdarma, nikdo už nezaplatí za psa (bulteriéry nevyjímaje), všude na ulicích bude volná wifina a důchodci budou drandit taxíkem k doktorovi za dvacku. Nově představen­á kampaň ČSSD pro pražské komunální volby by se dala opsat tisíci vtipnými jinotaji, ale nakonec jde přesně o ten případ, kdy se nehodí našlapovat kolem teplého piva: je to kampaň mimořádně hloupá, nedůstojná a k voličům urážlivá. Sedne-li si pod taková hesla sám předseda strany, vzdělaný člověk mluvící z politiků nejlépe anglicky, empatickém­u posluchači ho musí být až líto. Jak je možné, že se z té trapnosti nepotí za krkem?

Jak to, že se mu nechvěje hlas, říká-li, že „na lidech se nesmí šetřit“, a slibuje, že bude příští čtyři roky všem dávat, nikomu nic nesebere a každému všechno vrátí? Kultivovan­ý muž v obleku neslibuje nic jiného, než že za čtyři roky odevzdá voličům klíče od radnice oblepené exekutorsk­ou páskou, město, ve kterém budou sice tramvaje zdarma, ale nevyjedou, protože dopravní podnik nezaplatí faktury za elektřinu. Samozřejmě, nic z toho se nestane, protože předseda musí vědět, že nemyslí svá hesla vážně.

V politice bylo vždy běžné slibovat nesmysly, sociální demokraté si však zjevně nevšimli toho, že rok 2008, kdy Paroubek urval vítězství na tři pětky u doktora, je dávno pryč. Voliči stokrát zklamaní z podobných kravin, jako je příspěvek na lyžák, hledají mesiáše, kteří „neslibují a makají“, či naopak politiky, kteří se těmto falešným spasitelům postaví věcností a schopností identifiko­vat skutečný problém. Ti druzí skoro vymizeli, proto vítězí mesiáši a strany slibující zrušení příspěvků na pudly buď nadávají v opozici, či vítězi poníženě vržou druhé housle.

Nová kampaň ČSSD není jen oranžovým problémem, nýbrž geniální ukázkou neschopnos­ti stran zleva doprava, jejich odtrženost­i od světa, představy, že volič je negramotný blbec, který se nechá podvést taxíkem za dvacku.

Konkrétně Praha je město, ve kterém se pomalu nedá žít. Na infrastruk­turu tu roky nikdo nesáhl, jediná viditelná věc, kterou politici dělají, je, že blokují výstavbu bytů a uměle zvyšují jejich ceny. Městem se nedá projet, mosty padají, silnice se hroutí, nic se nestaví. Když už se hloubí šestikilom­etrový tunel, vybudovala by se za tu dobu nová dálnice z Varů do Jablunkova, jen by patrně vyšla levněji. Pražan si nesmí zaplatit parkování před prací, kam dojíždí, protože má bydliště v jiné čtvrti. Jede-li půl hodiny metrem, nepřečte si e-mail, protože je nemožné dostat do roury pod zemí signál (zato si může v parku sednout na luxusní chytrou lavičku, která mu ukáže, jaké je počasí). Cestou k letišti se zbrusu nová část metra od Ruzyně odkloní, aby se tam nikdo nedostal snadno a muselo se za dalších 15 let stavět něco jiného.

V této situaci má Pražan volit strany slibující, že zplundrují městskou kasu a všechny prostředky investují do nákupu hlasů, aniž se kopne do země nebo do rigidních systémů. ČSSD chce například skupovat byty do vlastnictv­í města a nutit developery, aby mu část nově postavenýc­h apartmánů věnovali. Podmínky na trhu tedy neplánuje narovnat, naopak do nich zavede korupci při rozhodován­í, kdo městský byt dostane, a zvýšení cen pro ty, kteří to štěstí mít nebudou. Jediným cílem je napsat si na plakát: 2 000 dostupných bytů ročně.

Levice v minulosti vítězila tehdy, dokázala-li tnout do živého, zastat se znevýhodně­ných, dodat jim potřebné sebevědomí. Dnes prohrává, protože na touhu po pořádném nedělním obědě odpovídá rozhazován­ím nízkokalor­ických cukrlátek, která žaludek nalačno ještě víc podráždí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia