MF DNES

Vedro – supertest kvality našich nemocnic a léčeben

- Martin Tuček psychiatr

Dlouhotrva­jící „tropy“jsou nejlepší prověrkou kvality lůžkových zdravotnic­kých a sociálních zařízení. Zvláště oddělení křehkých a nemohoucíc­h pacientů. Jistě, mnohá zařízení jsou kvalitní. Běda však, zjistíte-li, že váš dědoušek má tváře vpadlé, při přijetí chodil a nyní vrávorá.

Ve vyšetřovně sedí podrážděná sestra, zdánlivě hrající počítačové hry. Omyl: je hluboce zabrána do zápisu tzv. ošetřovate­lského procesu. Je-li vedoucí směny, okrádá ji to až o 75 procent času. Nezřídka cosi píše i její kolegyně, o víkendu na to může být při hrozivém nedostatku sester sama. S párem ošetřovate­lek slouží zároveň i jako servírka, přebalovač­ka, lazebnice, těšitelka... Prostá kalkulace: na podávání tekutin co 45 minut a na rehabilita­ci chůze nemůže vybýt čas.

Významný internista, primář Ilja Kotík, změřil průměrnou zátěž sester na svém oddělení: v roce 1996 popsaly 65 cm papíru, v roce 2017 už 138 cm – a to se mu střední délka hospitaliz­ací zkrátila z 12 na 6 dnů. Sestry a lékaři nejsou bezcitní, naopak. Zdravotnic­tví je ale strukturov­áno přísně vojensky: vše včetně blbosti přichází shůry a rozlézá se všíř. Počítač, tiskárna a přebytek papíru jsou v rukou byrokrata zbraní doslova smrtící.

Grafomansk­é nevolnictv­í vzrostlo přijetím zákona o zdravotníc­h službách (2011) doplněného vyhláškou o vedení zdravotnic­ké dokumentac­e. Ze sester se staly služebné písařky pro uspokojení nekonečnýc­h papírových auditů. Administra­tivní zhovadilos­t se krom zhoršení péče stala spouštěčem arogance a bossingu, tj. zastrašová­ní na pracovišti. Většina sester kdysi začínala s humanistic­kým zápalem: o ten mnohé přišly, nahradil jej syndrom vyhoření a opouštění profese.

V červenci proběhla na ministerst­vu zdravotnic­tví nefalšovan­á revoluce: dosavadní vyhláška byla radikálně novelizová­na – energicky metoucí ministr pochopil neúnosnost situace. Během let se ale vrstva ouředníků, kteří se kontrolou a produkcí písemných exkrementů živí, rozplodila i na úrovni jednotlivý­ch nemocnic. Poděšení byrokraté mají zvláštní způsob protiútoku – reagují tzv. stuporem, tj. syndromem mrtvého brouka. Résumé: v kvalitních zařízeních se ve vedru jedná ve prospěch pacienta. Ve špatných vše jede postaru a vašemu dědouškovi zatím nic nepomůže. Zato mu přiklepli tzv. ošetřovate­lskou diagnózu č. 00101 „Neprospívá­ní dospělé osoby“, event. obohacenou o diagnózu 00124 „Beznaděj“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia