MF DNES

Fakta Praktické informace

-

● Autem přijedete po asfaltové silnici až k Holubyho chatě pouze ze slovenské strany. Nejkratší pěší cesta se vine po zelené trase z Květné. Cesty vedou i od Kamenné boudy, z Vápenek nebo od Nové Lhoty. Pět kilometrů vzdálená je nejbližší autobusová zastávka Květná-Strání, na vlakovou stanici Javorník nad Veličkou musíte ujít patnáct kilometrů.

● Od budovy vede modrá a červená turistická cesta k televizním­u vysílači. U rozcestník­u Velká Javořina zůstanete na modré, zavede vás na horskou louku k hranici lesa, kde cesta postupuje skrze stromoví s originální­mi kmeny a bujnou vegetací. Po chvíli prodírání pralesem se dostanete na lesní cestu vedoucí k rozcestí nad obcí Strání, odkud modře značená trasa putuje k osadě Vápenice. Odtud pokračuje lesní cesta skrze prales a horskou louku vzhůru k hřebenu, kde na turisty čeká odměna v podobě krásného výhledu.

● Měli byste vědět, že... Bělokarpat­ské louky pokrývají vzácné orchideje Bílé Karpaty patří mezi jedno z míst s největším výskytem orchidejí ve střední Evropě. Kolem tisíce hektarů květných ploch plní několik druhů orchidejí jako hlavinka horská, pětiprstka žežulník nebo vstavač mužský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia