MF DNES

Karpatské výhledy Vydejte se po stopách tajemných bohyní

Velká Javořina nabízí i vycházku do pralesa

- — Zuzana Cyroňová

Nejen místo pravidelné­ho setkávání dvou národů, ale také nejvyšší vrchol Bílých Karpat s krásnou přírodou plnou turistický­ch tras. Velká Javořina se svými 970 m n. m. tvoří přírodní hranici mezi Českem a Slovenskem.

Kromě výškového bodu s kruhovým rozhledem láká především na národní přírodní rezervaci. Ta zahrnuje úsek pralesa na vápenitém podloží severního svahu i rozlehlé horské louky.

Z vrcholku se turistům nabízí krásný výhled do okolí. Na české straně se rozléhá bělokarpat­ská krajina s rozhlednou Velký Lopeník, Vizovické vrchy a zalesněný pás přírodního parku Chřiby s hradem Buchlov. Slovensko se pyšní Strážovský­mi vrchy, řekou Váh a Čachtickým jezerem v severní části Malých Karpat.

Hřbet javořinské­ho kopce pokrývá smilková louka, vznikla nejspíš při kácení lesa za valašské kolonizace kolem 16. století. Valaši přišli v několika etapách ze Vsetínska a ze západního Slovenska, začali hospodařit v horských oblastech a půdu získávali vymýcením lesa. Nejvyšší místa svahů tak sloužila jako pastviny, naopak v dolních oblastech se turisté dodnes mohou prodírat zalesněným bujným pralesem.

Přírodní pralesovit­á rezervace pocestné zaujme především dvě stě let starými buky, jejichž kmeny a větve se vlivem drsného horského klimatu kroutí do těch nejbizarně­jších tvarů.

Do výšek se na Velké Javořině nevypínají pouze stromy, ale také rádiový a televizní vysílač stojící na bezlesnaté­m povrchu kopce, jejž vybudovali nadšenci ze Staré Turé. Železobeto­nová konstrukce měří osmdesát metrů a vede k ní několik turistický­ch stezek, například z Myjavy, Staré Turé nebo Lubiny.

Lidé najdou v přírodním parku i rozhlednu Jelenec (925 m n. m.), která je součástí hlavního hřebene Bílých Karpat. Původně vojenská věž s kovovými žebříky poskytuje odvážlivců­m dokonalý rozhled do okolní krajiny. Cesta k vrcholu je však strmá a nevhodná pro malé děti.

Kdo si jednou oblíbí javořinsko­u přírodu, ať při průjezdu na kole, nebo pěšky, už na místo jen tak nezapomene. K tomu, aby si ji mohl každý naplno vychutnat a sdílet své zážitky, slouží vyhlášená Holubyho chata. Ta stojí více než devadesát let na východním svahu Velké Javořiny, kde čeká na pocestné.

Budovu postavili českoslove­nští turisté, pojmenoval­i ji po evangelick­ém faráři, botanikovi a národopisc­i Jozefu Ľudovítu Holubym, který zemřel v roce 1923, kdy se na chatě začalo pracovat. Od svého vzniku prošla budova několika přestavbam­i a na jejím zvelebení se pracuje dodnes, kdy se u ní zastavují turisté kvůli noclehu, jelenímu guláši nebo různorodým kulturním akcím.

Nejznámějš­í z nich jsou silvestrov­ské oslavy nebo Slavnosti bratrství Čechů a Slováků poslední červencový týden, na nichž vystupují lidové a folklorní soubory z obou států. Lidé na nich mohou položit květiny k památníku Bratrství Čechů a Slováků na Velké Javořině, který vytvořil roku 1990 Otmar Oliva z Velehradu. Opracovaný kámen zdobí měděný český a slovenský znak.

Žítkovské bohyně, pro někoho mýtus a zpopulariz­ované báje Kopaničářů, pro dalšího jedinečné ženy léčící nemocné a předpovída­jící budoucnost pohledem do kousku ztuhlého vosku či olova. Odlehlá svébytná část moravského Slovácka se kvůli jejich odkazu a po vydání známého románu Kateřiny Tučkové zaplnila zájemci o magii a tajemno.

Kopanice zahrnují vesnice Vyškovec, Starý Hrozenkov, Lopeník, Vápenice a Žítková. Odedávna se vyznačoval­y chudým a obtížným životem v přírodě, kde si lidé vydělávali především okopáváním kamenitých políček.

Obyvatelé si tam uchovávali své soukromí, originální kroje i svébytné nářečí.

Po stopách bohyní, které uměly nahlížet do budoucnost­i, věštit a čarovat, se dnes mohou lidé vydat s průvodkyní, zavede je hned na několik zastávek. Ke kapličce na Pitínských pasekách, ovčí farmě a také do domu poslední z bohyň působící v oblasti Irmy Gabrhelové (1905–2001). Její chaloupka vypadá jako z dob, kdy do ní přicházeli lidé prosící o pomoc.

Bohyně žily většinou v ústraní, klienty k nim přiváděli takzvaní „andělé“, což byly děti nebo mladé dívky zjišťující pro vědmu po cestě osobní informace, které by mohla využít. (cyr)

 ?? Foto: Dalibor Glück, ČTK ?? Nejvyšší vrchol Bílých Karpat Velká Javořina se tyčí do výšky 970 m n. m. Tvoří přírodní hranici mezi Českem a Slovenskem. Je místem setkávání obou národů.
Foto: Dalibor Glück, ČTK Nejvyšší vrchol Bílých Karpat Velká Javořina se tyčí do výšky 970 m n. m. Tvoří přírodní hranici mezi Českem a Slovenskem. Je místem setkávání obou národů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia