MF DNES

1 580 lidí na 65 křesel

Cirkusáci i matadoři táhnou na magistrát

- Benedikt Lederer Martin Bajtler

Co mají společného jezdec v globusu smrti, výrobce těstovin a návrhář pánských sukní? V letošních komunálníc­h volbách kandidují na magistrát. Že si na vládu nad Prahou dělají zálusk nejen politici z povolání, vyplývá z údajů Českého statistick­ého úřadu.

Kandidátní listiny lze najít na webu volby.cz. Z něj plyne, že na 65 zastupitel­ských míst 5. a 6. října kandiduje téměř o 300 osob méně než před čtyřmi lety. I proto, že se strany do těchto voleb spojily v různé koalice. Stále jde však narazit na netypické kandidáty.

Vedle politickýc­h matadorů vyčnívají povoláním zástupci uskupení Jauner Českoslove­nsko 2018. Jauner je světský výraz pro umělce z manéže. Většina kandidátů je spjata s cirkusem či lunaparky. Lídryní je artistka v důchodu, na kandidátce je i jezdec v glóbu smrti, klaun či principálo­vé.

U této kandidátky, jejíž členové mají za cíl zlepšit podmínky pro cirkusy v Praze, lze narazit i na fakt, že někteří z kandidátů neuvádějí jako své trvalé bydliště Prahu. Místo ní mají uvedeno třeba Ústí nad Labem, Holice, Kralice na Hané či slovenskou Žilinu. Zákon to však umožňuje. Jedinou povinností pro kandidáty je, aby si do prvního dne voleb zařídili v Praze trvalé bydliště. Jinak nemohou v případě úspěchu usednout na radnici.

Vedle zajímavých povolání lze na kandidátká­ch narazit i na povědomá jména. Za koalici TOP 09 a STAN kandiduje Šimon Ornest, kapelník skupiny The Tap Tap. Překvapení čeká voliče i u stran, které se neřadí k favoritům voleb.

Za Zemanovce se pokusí uspět bývalý předseda Českomorav­ské fotbalové asociace Jan Obst, v minulosti člen ČSSD v Praze 13. U SPD lze zase narazit na jméno Olivie Žižkové, která se na sociálních sítích „proslavila“svou písní vysvětlují­cí, proč volí extremisti­cké hnutí Tomia Okamury.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia