MF DNES

Z vítěze Stanley Cupu se stal bezdomovec

Kdysi patřil k elitě NHL. Dnes je Joe Murphy kvůli otřesům mozku na ulici.

- Anton Zelenko hokejový reportér MF DNES

Malé městečko Kenora v kanadské provincii Ontario. Před jedním z obchodů posedává pohublý mužík v rozevláté košili a kovbojském klobouku, rozhazuje kolem sebe rukama a neustále si něco brumlá. Běžného kolemjdouc­ího možná nezaujme, sportovní fajnšmekr ovšem zbystří. Tím podivínem je bývalý hokejový profík a vítěz slavného Stanley Cupu.

Zatímco některé slibné hvězdičky svůj talent jednoduše nenaplnily, Joe Murphy zahájil kariéru v NHL solidně. V roce 1986 se stal vůbec první jedničkou draftu, která se mezi elitu probojoval­a z univerzitn­í soutěže. Vybral si ho Detroit, odkud o tři sezony později zamířil do Edmontonu. Zde vytvořil společně s Adamem Gravesem a Martinem Gélinasem údernou formaci mladíků, která hned v roce 1990 pomohla Oilers získat další vysněný pohár. „Jsem tím nejšťastně­jším člověkem na světě,“prohlásil tehdy dojatý Murphy během oslav.

V následujíc­ím ročníku však přišel zlom. V utkání s Red Wings, bývalým Murphyho působištěm, ho útočník soupeře a nedávný spoluhráč Shawn Burr poslal tvrdým hitem hlavou na mantinel. Když se Murphy zvedal otřesený z ledu, ještě netušil, že počínaje tímto okamžikem se začne jeho kariéra ubírat nežádoucím směrem.

„Už nikdy nebyl takový jako dřív. Začal pít a užívat kvanta prášků,“popisuje proměnu svého bratra Murphyho sestra Cathy. Hokejistův úpadek nabíral obrátky zvolna, vždyť nejprodukt­ivnější sezony ho teprve čekaly.

Zároveň však narůstaly deprese, potíže začínal cítit i po fyzické stránce. „Při sebemenší srážce jsem všude viděl hvězdičky,“vzpomínal na následky tvrdých soubojů Murphy.

V devadesátý­ch letech vystřídal několik působišť, zahrál si ještě za Chicago, St. Louis, San Jose, Boston a Washington. Další otřesy mozku na něj nakonec měly devastujíc­í vliv a v roce 2001 ukončil v 34 letech kariéru. Poslední kapkou byla potyčka před newyorským klubem, při níž Murphy utrpěl řeznou ránu na obličeji. Capitals o jeho služby dále nestáli. Po neobvyklém loučení následoval ještě bizarnější vývoj.

Kontakt poté udržoval jen se svou sestrou, jíž se v e-mailech svěřoval se svými pocity beznaděje. Zanedlouho si už nepsal ani s ní a po čase odcestoval do Jižní Ameriky.

Pobýval v Kolumbii, Peru, z Kostariky byl vyhoštěn. Když v kanadském Kingstonu zdemoloval hotelový pokoj, odseděl si týden v žaláři v Kenoře, kde se potlouká dodnes.

O většině Murphyho „pohokejové­m“osudu neměl ponětí nikdo ze známých. Vypátral ho až štáb kanadské televize TSN. Když našel bývalého šampiona v téměř bláznivém stavu před supermarke­tem, byl v šoku. „Sedí před obchodem celé hodiny, s každým prohodí pár slov. Není násilný ani po nikom nic nechce. Jen vypráví příběhy,“přiblížila současnou rutinu bývalého vrcholovéh­o sportovce prodavačka z obchodu.

Během 14 sezon v NHL si Murphy údajně přišel na 15–20 milionů dolarů. O většinu z nich ho však připravil gambling, jeden z víkendů v Las Vegas mu vysál z kapsy téměř milion. „Ale život jde dál,“povídá zmatenou řečí, doprovázen­ou roztěkaným­i pohyby.

Kolemjdouc­ím se představuj­e jen křestním jménem, o hokeji nemluví. „Chci, aby mě vnímali jako běžného člověka. Kdyby věděli o mé minulosti, změnilo by se to.“

S hokejem se v dobrém nerozešel. Těsně po konci kariéry požádal o pomoc Dana Cronina, vedoucího programu proti zneužívání návykových látek. Činovník hráčské asociace ho prý odmítl, protože Murphy už nebyl aktivním hráčem.

„Byl jsem mimo psychicky i fyzicky, nedokázal jsem fungovat. Ale přitom jsem musel,“popisuje tehdejší útrapy Murphy. Následný výčet jeho destinací už znáte.

I když chce přečkat zimu v nehostinný­ch kanadských mrazech, jakoukoli pomoc odmítá. „Co mám dělat? Je to můj bratr, jenže už neuvažuje jako normální člověk,“je bezradná sestra Cathy. Vzpomínka na šťastného mladíka, který se těšil na kariéru v NHL, už jí připadá jako z dalekého vesmíru.

Podobně kritických případů je přitom mezi bývalými hráči NHL více, závažné problémy s mozkem většinou postihly někdejší ryzí bitkaře. Bývalý tvrďák Stephen Peat se dostal do žalostného stavu, v němž podpálil otcův dům a v současnost­i přebývá na ulici. Matt Johnson byl rovněž bez domova, z kalifornsk­ých pláží ho však do normálního fungování zkouší zapojit klub Los Angeles Kings, jemuž pomáhá s hokejovou školou. Mnohem hůře dopadli Derek Boogaard, Wade Belak nebo Rick Rypien. Někdejší těžké váhy si pod tlakem duševních strašáků vzaly život.

Počet bijců je sice v současné NHL minimální, ale bohatou soutěž čím dál tím častěji dohánějí hříchy minulosti, kdy pěstní výměny táhly diváky do arén stejně jako góly. Mnozí postižení hráči a jejich rodiny volají po tom, aby se liga konečně dostatečně postarala o následky tvrdého řemesla.

 ?? Foto: Getty ?? Život naruby V dresu Edmontonu zažil Joe Murphy nejsvětlej­ší období. Jako mladík získal v roce 1990 Stanley Cup, v následujíc­í sezoně ovšem utrpěl otřes mozku, který poznamenal jeho další kariéru. Deprese a změny chování ho připravily o hokej, domov i blízké, v současnost­i přebývá na ulici v kanadském městě Kenora.
Foto: Getty Život naruby V dresu Edmontonu zažil Joe Murphy nejsvětlej­ší období. Jako mladík získal v roce 1990 Stanley Cup, v následujíc­í sezoně ovšem utrpěl otřes mozku, který poznamenal jeho další kariéru. Deprese a změny chování ho připravily o hokej, domov i blízké, v současnost­i přebývá na ulici v kanadském městě Kenora.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia