MF DNES

Mám tolik energie! Až mě pustí na hřiště, budu vyvádět

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Už je to víc než měsíc, kdy se zranil. V přípravném zápase špatně došlápl, levé koleno povolilo a bylo ouvej. „Nejdřív jsem si myslel, že za dva tři dny jsem zpátky v tréninku, ale zmýlil jsem se. Bohužel,“vypráví fotbalový záložník Vladimír Darida. Víkendový start bundesligy nestihne. Hertha Berlín musí pro začátek najít jiného středního záložníka. Nejlepší český fotbalista roku 2017 zatím může jen...

Povídejte, co můžete?

Na rehabilita­ční klinice v Berlíně posiluju, stabilizuj­u. Na stroji, který mě nadlehčuje, zlehka běhám.

Jak nadlehčuje?

Připomíná to stan, ve kterém je běhací pás, pod který fouká vítr a nadlehčuje. Mám na sobě kalhoty, které mě zvedají, takže běhám a přitom dopady cítím jen na sedmdesát procent tělesné váhy. Jako bych běhal ve vodě.

Co koleno?

Už nebolí, což je docela zrádné.

Abyste návrat neuspěchal?

Já si říkám: Nic nebolí, přidám si, abych se zkusil vrátit rychleji. Zato doktoři mě důrazně krotí: Zvolni, nespěchej, dej si ještě chvíli pauzu.

Jak s tím nakládáte?

Snažím se poslouchat, ale jde to těžko. Však mě znáte. Nejradši bych šel aspoň na tenis, na kolo. Mám v sobě spoustu energie, kterou nemám kde vydat. Těším se na chvíli, až mě konečně pustí na hřiště. To budu vyvádět a naběhám snad ještě víc kilometrů, než jsem zvyklý.

Kdy to bude?

V pondělí mě čeká kontrolní magnetická rezonance, a pokud dopadne dobře, zkusím během zářijové reprezenta­ční pauzy všechno dohnat a pak se pustit do hry. Měl jsem krev v kosti, takže jsem nemohl dělat vůbec nic. Jen klid a čtrnáct dní o holích. Je to ošidné zranění a ze všeho nejvíc potřebuje klid, aby se modřina úplně vstřebala. Pak budu ready na start.

Nadáváte na osud?

Ne, možná ztratím jen dva ligové zápasy. Kdyby se mi to stalo v říjnu nebo v březnu, bylo by to horší.

Co na to trenér Dárdai, který na vás chce stavět hru?

Diagnózu se od doktora dozvěděl ve stejné chvíli jako já. Byl z toho přešlý, ale zůstal nad věcí: Nedá se nic dělat, takové věci k fotbalu patří, dej se co nejdřív do kupy. Taková reakce potěší. Vím, že mi důvěřuje.

V uplynulé sezoně skončila Hertha desátá, což bylo zklamání. Jaké plány má teď?

Příprava vypadala slušně. Trenér zkoušel nové rozestaven­í 3-4–3 a vyhrávalo se. I pohárový zápas s Braunschwe­igem jsme zvládli.

Cíl jste zamluvil schválně? Už zítra je premiéra s Norimberke­m.

Chystá se schůzka hráčů s trenérem a sportovním ředitelem. Tam si společně řekneme, o co chceme hrát. Osobně bych chtěl určitě do

evropských pohárů.

A co by měl předvádět Vladimír Darida, aby byl spokojený sám se sebou?

Za tři roky v Berlíně mám jen sedm gólů, takže by se hodilo, abych se výrazně zlepšil. Musím být produktivn­ější, to si beru jako předsevzet­í.

 ?? Foto: ČTK ?? Vrací se Vladimír Darida se zotavuje ze zranění a už se těší na hřiště.
Foto: ČTK Vrací se Vladimír Darida se zotavuje ze zranění a už se těší na hřiště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia