MF DNES

Prohra, ale s potleskem. Olomouc se nelekla

Český tým se proti Seville vytáhl, ale Evropská liga se mu vzdálila.

-

Byla to drsná lekce. Ukázka toho, co si fotbalový profesor může dovolit proti nezkušeném­u žáčkovi.

Klidně ho nechá, aby ho téměř celý zápas školil. Málem mu i dovolí, aby ho nachytal. Pak na chvíli ukáže svou třídu – a stačí to.

Olomoučtí fotbalisté včera doma statečně válčili v úvodním zápase čtvrtého předkola Evropské ligy, ale šest minut před koncem nezachytil­i milimetrov­ý náběh útočníka Sarabii a ten v klidu poslal balon do sítě. Jediný gól zápas rozhodl.

„Asi jsme si to nezaslouži­li, ale Sevilla ukázala, jak velký je tým,“uznal záložník David Houska. „Potrestala jednu naši chybu, my jsme měli šancí víc, ale nedali je.“

Sevilla jako by si celý zápas testovala, co vlastně Olomouc umí. Nechala ji, aby se předvedla, a mohla na to doplatit.

Sigma byla svěží, nebojácná a vycítila, že španělský suverén k zápasu přistoupil celkem bohorovně. Vůbec nepřipomín­ala tým, který v pondělí doma od Ostravy dostal výprask 1:4. Přitom trenér Jílek udělal jedinou změnu: vynechal Hálu, kterého už proti Baníku střídal v poločase, a na kraji hřiště ho nahradil Zahradníčk­em.

Důvěra se vyplácela a Olomouc plnila Jílkovo přání.

„Nechci, aby si to hráči šli užít. Ti frajeři mají před sebou životní zápas,“upozorňova­l. „Byl bych rád, kdyby byli schopni předvést, co umějí. To by mě potěšilo.“

Stalo se, proto nadšení fanoušci tým i po porážce 0:1 vytleskali. Domácí se vydali, v porovnání s ligou se zdálo, že na hřišti nechali víc. Nejenže se rvali, ale proti slavnému soupeři se chtěli i vytáhnout a ukázat: I my, pro vás bezejmenní, vás můžeme trápit! Třeba i porazit!

Moc k tomu nechybělo, Olomouc měla ke gólu dlouho blíž než Sevilla. Hlavně dvacet minut před koncem: Houska pálil na zadní tyč, kam doklouzal Plšek a špičkou kopačky stačil do míče šťouchnout. Fanoušci už křičeli a zvedali ruce, ale balon proletěl vedle odkryté brány.

Nebyl to zdaleka jediný moment, kdy domácí favoritovi zatopili. Dvě dobré šance propásl v prvním poločase Nešpor, po půlhodině ho napodobil Plšek, když narval míč do boční sítě. Pak Houska po rychlé otočce zblízka překopl branku a Jílek se u lavičky jen usmál. V jeho tváři jste mohli číst: Bravo, ale co když už takovou šanci mít nebudeme?

Jenže Olomouc jich ještě pár měla. Třeba když skvěle hrající Houska přihrál, ale Zahradníče­k z malého vápna na dlouhou nohu zakončil jen do Vaclíkovy náruče.

Český gólman často využíval první španělská slovíčka, která po přestupu stačil pochytit, obránce si musel hlasitě dirigovat. Dobře viděl, že Sevilla nepřipomín­ala evropského rekordmana a po celý zápas nedokázala zapnout naplno.

Nolito, otřískaný působením v Manchester­u City? Neviditeln­ý. Myslitel Banega, argentinsk­ý reprezenta­nt? Předvedl zlomek toho, co umí. Až s příchodem náhradníka Navase Sevilla výrazně ožila.

Domácí se vytáhli, ukázali, jak se má přistoupit k životní šanci. Sevilla nezahrála vyloženě mazácky, chvílemi hazardoval­a, ale nakonec si veze výsledek, který dává do odvety velkou naději na postup.

Olomouci zůstane ze zápasu dobrý pocit – ale kdyby byla klidnější před brankou, mohla mít i víc.

 ?? Foto: Reuters ?? U míče byl hlavou dříve Martin Nešpor, útočník Olomouce, než Joris Gnagnon, obránce Sevilly. V úvodním utkání posledního předkola Evropské ligy sice favorit vyhrál, český tým však byl nebezpečně­jším protivníke­m. Odveta se hraje ve Španělsku za týden.
Foto: Reuters U míče byl hlavou dříve Martin Nešpor, útočník Olomouce, než Joris Gnagnon, obránce Sevilly. V úvodním utkání posledního předkola Evropské ligy sice favorit vyhrál, český tým však byl nebezpečně­jším protivníke­m. Odveta se hraje ve Španělsku za týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia