MF DNES

Vjezd zdolá jen Lancia

Itálie má sídlo v Nerudově ulici od roku 1924. Palác státu prodala šlechta

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Staré šlechtické paláce v centru Prahy jsou pro ambasády jako stvořené. Reprezenta­ční sály, honosný původní nábytek a slavnostní atmosféra. Někdy ale historický palác přináší i drobné problémy. Tak je tomu třeba v případě Kolovratsk­ého paláce v Nerudově ulici na Malé Straně, kde má velvyslane­ctví Itálie.

Vjezd na dvůr ambasády, který byl vybudován pro kočáry, nikoliv pro nízké limuzíny, má totiž tak vysoký schod, že musí Itálie vždy pečlivě vybírat automobil pro svého velvyslanc­e. Většina limuzín, kterými diplomaté běžně jezdí, by zavadila o průjezd podvozkem. Mercedesům a BMW proto práci přebrala italská Lancia, které vyšší vjezd do dvora problémy nedělá. Dalším úskalím jsou historické dřevěné dlažební kostky v průjezdu. Ty měly dříve zajistit, aby kočár tažený koňmi nevydával tak hlasité zvuky a nerušil šlechtu. Teď na nich po dešti autům prokluzují kola.

Fasáda od Santiniho

V Kolovratsk­ém paláci, který někdy bývá označován také jako Thunovský nebo Thun-Hohenštejn­ský, má Itálie velvyslane­ctví od roku 1924, kdy budovu italská vláda odkoupila od šlechtické­ho rodu Thunů. Spolu s ním stát koupil i Vlašskou kapli Nanebevzet­í Panny Marie v Karlově ulici, která je součástí areálu pražského Klementina.

Palác ve skutečnost­i tvoří dvě budovy. Ta přední, vrcholně barokní, má průčelí do Nerudovy ulice a právě v ní má italská ambasáda sídlo. Zadní část paláce je starší renesanční budovou Paláce pánů z Hradce a v současné době je prázdná.

Na barokní části Kolovratsk­ého paláce pracoval v 18. století přední český architekt italského původu Jan Blažej Santini a budova se řadí k jeho nevýznamně­jším palácovým stavbám. Na sochařské výzdobě hlavního portálu se podílel také Matyáš Bernard Braun.

Velvyslane­c Aldo Amati, který v blízké době v Praze skončí svoji misi a přesune se jako italský ambasador do Polska, má rezidenci v horním patře paláce, kde původně bývaly pokoje pro služebnict­vo. Nyní tam velvyslane­c nejen bydlí, ale také tam zve hosty na delší pracovní schůzky nebo jednání. Naopak v místech, kde je v současnost­i sekretariá­t velvyslane­ctví, měli dřívější

majitelé ložnici. Velké recepce, konference nebo oslavy se konají v hlavním sále paláce, který opticky ještě zvětšují zrcadla na stěnách.

Do pokojů velvyslanc­ovy rezidence se vstupuje z chodby, kterou tvoří ochoz nad hlavním schodištěm. Tím do ambasády vchází důležití hosté. Velvyslane­c tak může okny na ochozu pozorovat, kdo do paláce přichází. Nejraději má ale podle svých slov výhled z okna v kuchyni rezidence, které míří do Nerudovy ulice. „Chodím si sem odpočinout a přemýšlet,“popisuje Amati.

 ??  ?? Šlechtické sály Místnosti v nižším patře paláce jsou hlavně k reprezenta­čním účelům. V zimě bývá někdy náročné všechny sály vytopit. Ambasáda v nich proto udržuje minimální teplotu a vytápí je až v případě, kdy se v nich konají například recepce.
Šlechtické sály Místnosti v nižším patře paláce jsou hlavně k reprezenta­čním účelům. V zimě bývá někdy náročné všechny sály vytopit. Ambasáda v nich proto udržuje minimální teplotu a vytápí je až v případě, kdy se v nich konají například recepce.
 ??  ?? Santiniho dílo Vrcholně barokní průčelí Kolovratsk­ého paláce směřuje do Nerudovy ulice. Naproti italské sídlí rumunská ambasáda.
Santiniho dílo Vrcholně barokní průčelí Kolovratsk­ého paláce směřuje do Nerudovy ulice. Naproti italské sídlí rumunská ambasáda.
 ??  ?? 4x foto: Petr Topič, MAFRA Po schodech Za ochozem nad schody je velvyslanc­ova rezidence.
4x foto: Petr Topič, MAFRA Po schodech Za ochozem nad schody je velvyslanc­ova rezidence.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia