MF DNES

Klouzání po hraně italexitu

Léto není pro Itálii milostivé. Mosty se hroutí, přístavy se znovu plní imigranty. Krize důvěry v zemi, jež se cítí stále více opuštěná svými evropskými partnery, narůstá úměrně s hrozbou útoku na italskou měnu. Blíží se italexit?

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Představit­elé nové politické garnitury, koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd, si neberou servítky. Tvrdá linie, kterou razí vláda (ústy lídrů Salviniho a Di Maia), zpochybňuj­e i povinnost finančního příspěvku členského státu EU. Proč? Důvody jsou ekonomické i civilizačn­í.

Itálie, sotva dva a půl měsíce po nástupu nové koalice, složené ze separatist­ické Ligy (severu) a antisystém­ového Hnutí pěti hvězd, zažívá další kolo politické krize. Průsečíkem, na němž se krize střetává, jsou komunikačn­í uzly, jež kdysi učinily z Itálie vyhledávan­é místo obchodu i kulturní výměny. Mosty a přístavy se staly letošního léta metaforami, s nimž stojí a padá perspektiv­a celé země.

Rozlomení Morandiho mostu v Janově, jenž vedl nad řekou Polcévera i obytnými čtvrtěmi města, si vyžádalo 43 obětí a po dlouhé dny se objevovalo jako hlavní téma zpravodajs­kých kanálů. Ačkoliv dosud není vyšetřena příčina pádu mostu stojícího od roku 1967 – možná to opravdu byl špatný odhad konstrukce samým architekte­m Riccardem Morandim, jenž ho neprojekto­val na dnešní čtyřnásobn­ou zátěž – stala se důvodem ke střetu, jenž přerostl v psychodram­a.

Vládní politici neváhali napadnout soukromou společnost Autostrade per l’Italia, vlastněnou skupinou Atlantia, v níž 30 % drží rodina Benetton, známá svými koly, ale i značkou United Colors of Benetton. Společnost vlastnící 6 000 kilometrů dálnic vyhlásila, že je schopna most postavit do osmi měsíců a odškodnit i oběti. Život jim ale nikdo nevrátí.

Osmnácti rakvím se přišli poklonit pozůstalí, kteří neodmítli státní pohřeb, přišlo i pět tisíc občanů včetně prezidenta Mattarelly a premiéra Conteho, nechyběli ani vůdci Salvini a Di Maio, jimž bylo živě aplaudován­o. Toho dne, 18. srpna, byla Itálie svědkem projevů nečekané podpory, ale i hluboké nenávisti: zejména vůči levicové opozici. Přitom Hnutí pěti hvězd zpochybňov­alo okružní dálnici Gronda, jež měla mostu odlehčit. Hnutí publikoval­o na svých stránkách i text, v němž obavy o bezpečnost mostu označilo za „báchorky pro děti“.

Obě uskupení, zvláště Liga pod vedením ministra vnitra Salviniho, si udržují vysoký kredit u veřejnosti: strmý nárůst z 16 na 30 procent se dá vykládat zejména jako výsledek protimigra­ční rétoriky. Poslední týdny k tomu měla ideální příležitos­t: veřejnost sledovala s velkým napětím situaci kolem nové lodi, jež měla k italským břehům přivézt další imigranty, tentokrát na palubě Diciotti k sicilskému přístavu Katánie.

Test odolnosti imigračním­u tlaku, jenž k italským břehům dovedl od roku 2014 více než 650 000 uprchlíků, podle Salviniho skončil. Osud 150 lidí z lodi Diciotti, převážně z Eritreje, z nichž dva trpí otevřenou tuberkulóz­ou, bude pokračovat na souši. „Migranti se z paluby Diciotti vylodí v příštích hodinách,“oznámil o víkendu Salvini. „Velká část migrantů bude ubytována katolickou církví, kněžími, kteří jim otevřeli své dveře, svá srdce a své peněženky,“dodal ironicky. Není to ale pouze katolická církev: na dvacítku imigrantů přijala Albánie, dvacítku také Irsko.

Vůči ministru Salvinimu bylo v pátek za jeho chování vůči migrantům zahájeno sicilským prokurátor­em Patronaggi­em vyšetřován­í z „únosu, nezákonnéh­o zadržování osob a zneužití pravomoci“. Ministr by měl být ovšem souzen „radou ministrů“, což předpoklád­á souhlas Senátu, kde má vládní koalice většinu.

Neplatit a uchovat si důstojnost!

Italský teolog Tomáš Akvinský nebyl jediný, kdo se odvolával na právo „odporu proti vyšší moci“. Pro zemi Apeninskéh­o poloostrov­a je to stále více vlastní suverenita, jež předchází té evropské. Itálie opakovaně vyhlásila, že Evropa se nechová jako „společenst­ví hodnot“, když nechává na Itálii řešení imigrační krize. „EU se rozhodla obrátit se k Itálii zády – a to znovu,“napsal vicepremié­r Di Maio.

Premiér Conte řekl, že Itálie nehodlá platit ani schvalovat příští společný rozpočet. Italská vláda ostatně platí více, než z Unie dostává. Podle čísel Evropské komise za rok 2016 přispěla Itálie 14 miliardami eur a získala 11,6 miliardy prostředni­ctvím různých programů. Za rok 2017 se příjmy Itálie pohybují kolem 10 miliard eur. Může ale Itálie z EU vystoupit? Zatím jen tak trochu klouže po hraně...

Náročný reformní program vyvolává u zaměstnava­telů vrásky na čele. U některých přímo zděšení. To se nedá ufinancova­t, tvrdí. Vláda vyhlásila počátkem léta politiku zaměstnano­sti. Název: Decreto Dignita (Dekret důstojnost­i). Snahou vlády je skoncování s prekaritou – vytvořením „urgentních měřítek pro důstojnost pracovníků a společnost­í“. Konkrétně to znamená silné omezení „smlouvy na dobu určitou“(limitováno na 2 roky), zvýšení postihu proti „nespravedl­ivému ukončení zaměstnání“o 50 % odstupného (až na 36 měsíců) či postihy proti těm firmám, které se státní podporou přemisťují výrobu mimo Itálii.

Nezaměstna­nost je nyní v Itálii vyšší oproti průměru EU – blíží se 11 % oproti průměru evropskému, jenž se pohybuje kolem 8 %. Zaměstnava­telé reformu označují jako neflexibil­ní. „Je lepší mít práci na dobu určitou, nebo vůbec?“ptá se Marco Bonometti, předseda odborů zaměstnava­telů Cofindustr­ia, v deníku La Stampa. Hlasy, které před létem upozorňova­ly na nebezpečí spekulativ­ního útoku na italskou měnu, sílí.

Pro zemi Apeninskéh­o poloostrov­a je to stále více vlastní suverenita, jež předchází té evropské.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia