MF DNES

Elektřina podraží o tisícovky ročně

Doba levných energií je u konce. Domácnosti i firmy se musejí připravit, že za elektřinu budou platit výrazně více než dosud.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Kdo si vytápí rodinný domek elektřinou, zaplatí za letošek o tři až čtyři tisíce více než loni. Zhruba o tisícovku víc si budou muset připravit i lidé, kteří používají elektřinu k běžné spotřebě v bytech.

A napřesrok budou účty ještě vyšší. Většina dodavatelů během léta upravila své ceníky směrem nahoru, někteří z nich výrazně. Na vině zdražování je prudký a setrvalý růst cen elektřiny na velkoobcho­dním trhu. Minulý týden překročila na burze cena za jednu megawattho­dinu 50 eur a dál roste. Začátkem loňského roku přitom stejné množství stálo 30 eur, a to se zdaleka nejednalo o nejnižší ceny.

A to už dodavatelé do cen pro zákazníky promítnout musejí. „Záleží jen na jejich strategii, v jakých etapách a v jakém načasování ke zdražení přistoupí. Obvykle se zdražuje postupně a jen část produktů,“říká Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií.

Většina obchodníků nakupuje komoditu postupně, vyšší ceny na burze se proto v tarifech pro zákazníky ukážou se zpožděním. Navíc silová elektřina, která odráží dění na burze, se do celkových plateb promítá necelou polovinou. Druhá složka, regulované platby, zdražuje pomaleji a celkový nárůst brzdí.

K většímu zdražení letos přistoupil­i zejména menší obchodníci, kteří drželi v předchozíc­h letech při srovnání s dominantní­mi dodavateli nižší ceny. Zatímco například ČEZ či E.ON letos zdražily v průměru do pěti procent, u některých menších dodavatelů mohou klienti zaplatit i o desetinu víc než v předchozím období.

Během léta zvedli ceny dodavatelé jako Centropol, firmy ze skupiny Bohemia Energy, Armex či MND. Už dříve měnil ceny například Amper Market. Někteří dodavatelé se přitom snaží zdražení „zamaskovat“. Nabízejí svým klientům přechod na novou tarifní řadu nebo se je hrozbou výraznější­ho zdražení snaží k sobě připoutat na delší dobu.

Oslovení obchodníci i analytici čekají, že velkoobcho­dní ceny elektřiny v dalších měsících dále porostou. Pro výraznější pokles k loňským cenám podle nich není v současnost­i prostor.

„Na trhu je však velký tlak na marže, takže dodavatelé na zákazníky zdražení v celé míře rozhodně nepřenášej­í. A cena elektřiny, kterou domácnosti platí, je v porovnání se západní Evropou relativně nízká,“říká mluvčí společnost­i Centropol Aleš Pospíšil.

Vzestup cen na burzách má v posledních dvou letech stejné příčiny. Je to kombinace silné poptávky s vysokými cenami uhlí. Ceny v poslední době odrážejí také skokové zdražení cen povolenky na vypouštění škodlivých emisí, která nyní stojí přes 20 eur, dvakrát víc než v lednu.

„Povolenky jsou velmi nestabilní komoditou, kde nabídku a poptávku tvoří politická rozhodnutí. Trh po letech váhání dospěl k názoru, že schválené reformy v EU budou hnát ceny povolenek ještě výše,“říká Gavor.

Panika není namístě

Panika, že ceny elektřiny brzy překročí hranici 60 eur za megawattho­dinu, je však podle něj předčasná. „Spíše bych věřil v korekci či aspoň zpomalení růstu ve zbytku roku,“říká Gavor.

Nynější růst cen povolenek vyhovuje podle analytika J&T Michala Šnobra hlavně Německu. „Němci radikálně míchají karty v evropské energetice. Po jaderných zdrojích chtějí postupně uzavřít i uhelné elektrárny. A vysoká cena povolenky jim vyhovuje, protože umožňuje za tržních podmínek přechod na výrobu elektřiny ze zemního plynu,“říká Šnobr. Podle Hany Novotné z Bohemia Energy je vedle povolenek za růstem cen také vlna veder napříč Evropou, během níž stoupla spotřeba elektřiny kvůli klimatizac­ím a zároveň klesla výroba z větrných elektráren.

„Počítáme, že růst spotových cen by se měl zastavit s přicházejí­cím ochlazením. A pokud se obnoví výroba větrných elektráren (tradičně na podzim fouká více než v létě), pominul by jeden z faktorů – i když méně významný – nynějších vysokých cen,“vysvětluje Novotná.

Fixování ceny je výhodné

V současné situaci může být pro zákazníky výhodné kývnout na dlouhodobé smlouvy a předem si zafixovat cenu na několik let dopředu. „Obchodník nakoupí pro klienta elektřinu dopředu, takže cenu, kterou bude klient během zafixované­ho období platit, neovlivní ani stoupající cena komodity na burzách. Právě smlouvy s víceletou fixací se v aktuální situaci ukazují jako dobré opatření na růst cen,“říká mluvčí společnost­i E.ON Martina Slavíková.

Zároveň platí, že u většiny dodavatelů jsou nyní fixní produkty levnější než smlouvy na dobu neurčitou. Navíc srovnání ceníků ukazuje, že lidé dostanou tím levnější elektřinu, na čím delší dobu se uvážou. Většina obchodníků nabízí pevné ceny na jeden, dva či tři roky, někteří i na delší dobu.

„Pokud spotřebite­lé preferují jistotu a záruku cenové stability, doporučuje­me sjednat si smlouvu na dobu určitou s fixní cenou. Výhodu budou mít za předpoklad­u, že se cena na trhu bude i nadále zvyšovat. Pokud by poklesla, nemusí být fixace výhodná. V případě, že cena již pouze poroste, po uplynutí doby fixace se již vyšší ceně nevyhnou, " dodává Novotná.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia