MF DNES

Jak se ukrýt před exekucí? Firmy nabízejí fiktivní adresy

- Artur Janoušek reportér MF DNES

A nechcete Most? Tady máme hezký panelák,“říká podnikatel Lukáš Palma a otáčí ke mně monitor s fotografií opraveného domu. Jeho firma nabízí fiktivní změnu trvalého bydliště lidem, kteří se potřebují ukrýt. Třeba před úřady. Vydávám se za jednoho z nich, abych zjistil, jak celý podezřelý byznys funguje.

„Toto řešení je ideální pro všechny, kteří nechtějí svůj trvalý pobyt umístit na sídlo městského úřadu a působit tak nedůvěryho­dně, pro všechny, kteří mají obavu z návštěvy exekutora,“stojí na webu firmy. Palma hned ochotně vysvětluje, jak na to.

„Vy od nás dostanete nájemní smlouvu s ověřeným podpisem majitele objektu, že souhlasíme s vaším trvalým pobytem. S tou půjdete na matriku, necháte si vystavit nový občanský a řidičský průkaz a je to vyřešený,“líčí Palma. Za to, že můžu naoko bydlet na fiktivní adrese, ode mě chce 1 438 korun na rok dopředu. A slibuje, že pak smlouvu automatick­y prodlouží.

Celé to působí pochybně. Firma nese zvláštní název Levné sklady a sídlí ve sklepě domu v Soukenické ulici v Praze. Byznys v malé podzemní místnosti ale jede. Palma nabízí 19 adres, nejvíc v severních a středních Čechách.

Na dotaz, zda je to legální, se jen pousměje.

„Samozřejmě. Děláme to už tři roky a za celou dobu nebyl jediný problém,“říká Palma.

Právníci připouštěj­í, že to legální je, ale v pořádku to není.

„Bohužel je to legální, ale také nemorální,“říká právník a poslanec Stanislav Polčák, jenž je také předsedou Sdružení místních samospráv.

„Je to typický příklad zneužití práva,“přidává se právník Pavel Mareček, jenž zastupuje magistrát v Ústí nad Labem. „Úřad, který řeší oprávněnos­t změny trvalého bydliště, nemá žádnou možnost do toho zasahovat. Může jen dotyčného zapsat,“dodává.

Právě v Ústí nad Labem mají Levné sklady hned dvě adresy. Jedna je v malém domku v blízkosti průmyslové zóny Předlice. Stavení přiléhá z každé strany k dalšímu domu. Bydlí v něm starší muž s družkou a dvěma syny.

„Cože? Bydlet tady?“vyděsí se důchodce Jan Václav. „Ale kam byste se vešel, pane?“spráskne ruce. V domku jsou kromě kuchyně jen další dvě světničky a vzadu ještě jedna místnost, kterou Jan Václav před časem přistavěl.

Když se dozvídá, že jde jen o úřední zápis bydliště, trochu se uklidní. Pořád však nechápe, co se děje. „Toho pána ani firmu neznám,“kroutí rozpačitě hlavou, když se ho redaktor MF DNES ptá na Lukáše Palmu a společnost Levné sklady.

Vysvětlení se našlo při pohledu do katastru nemovitost­í a po zmínce z rodinné historie. Jan Václav vlastní tři čtvrtiny domu, zbývající čtvrtinu si po smrti jeho bratra rozdělilo dvanáct lidí. Jeden z nich – syn Václavova bratra – přišel o svůj podíl v exekuci. Za pouhých deset tisíc korun ho koupila firma Yanka studio, kterou vlastní právě Levné sklady, obě firmy vznikly 13. září 2010 a v obou je jednatelem Lukáš Palma.

Tento nepatrný podíl v domě v ústeckých Předlicích stačí, aby Levné sklady jako spoluvlast­ník domu mohly podepisova­t souhlas s umístěním trvalého bydliště svých klientů. A ostatní majitelé o tom nic netuší. „Nemají šanci se to dozvědět, úřad jim to neoznamuje,“potvrzuje právník Mareček.

Nicméně prodejce adres se chce podílu v domku zbavit. „Mezi klienty není o tuto adresu zájem,“říká Palma. V Ústí nad Labem má totiž ještě jednu, mnohem oblíbenějš­í – opravovaný sedmipatro­vý panelák podél železniční trati ve čtvrti Trmice. „Už tady máme asi 40 lidí,“říká Palma. Zákazníci bydlí na staveništi jen úředně, přesto je podle Palmy láká anonymita, kterou v rodinném domě nemají.

Byznysu s adresami nahrává i mimořádně levný trh s nemovitost­mi v Ústeckém kraji. Třeba v mosteckém paneláku, který Palma nabízí na začátku schůzky, firma koupila byt 4 + 1 za pouhých 150 tisíc korun. A díky němu do paneláku fiktivně stěhuje zákazníky.

Podle právníka Lukáše Packa je však před exekucí úplně nezachrání. Jen to exekutorov­i může zkomplikov­at práci a on po dlužníkovi musí pátrat delší dobu. „Jako první většinou míří na uvedenou adresu trvalého bydliště a u sousedů zjišťuje, jestli tam dlužník skutečně bydlí. Ale není pro něj problém zjistit, kam dlužníkovi chodí pošta nebo podpora v nezaměstna­nosti. Případně si z evidence obyvatel ‚vyjede‘ předchozí adresu,“říká Pacek a upozorňuje, že exekuce může proběhnout i v bytě, kde se dlužník jen ukrývá.

Levné sklady oficiálně vlastní Svitlana Pasichnyk. Svým klientům jde příkladem, také ona má fiktivní trvalé bydliště, a dokonce na stejné adrese, kterou Levné sklady nabízejí v Ústí nad Labem – na staveništi panelového domu v Trmicích.

Podobných firem působí v Česku mnohem víc. Politici se proto pokusí byznys omezit a třeba poslanec Polčák navrhuje zákon o evidenci obyvatel změnit.

 ??  ?? Firma nabízející zájemcům adresu vlastní podíl 1/48 domu (na snímku uprostřed).
Firma nabízející zájemcům adresu vlastní podíl 1/48 domu (na snímku uprostřed).
 ??  ?? V rozestavěn­ém domě bydlí majitelka firmy, která na této adrese nabízí zájemcům fiktivní trvalá bydlliště. 2x foto: Artur Janoušek
V rozestavěn­ém domě bydlí majitelka firmy, která na této adrese nabízí zájemcům fiktivní trvalá bydlliště. 2x foto: Artur Janoušek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia