MF DNES

Halogenové žárovky od 1. září končí

Většina lidí o nadcházejí­cím konci halogenů neví.

- — Marek Tomanka

V Evropské unii skončí 1. září éra, kterou započal již Thomas Alva Edison. Členské země už nebudou smět vyrábět ani dovážet halogenové žárovky. Prodejci pouze mohou doprodat zásoby.

Jedná se o závěrečnou fázi postupného stahování neefektivn­ích žárovek z evropského trhu, které probíhá od roku 2009. Cílem opatření, které začalo postupným vyřazování­m klasických žárovek s vláknem, je přimět Evropany k přechodu na úspornější LED osvětlení, které je šetrnější k životnímu prostředí.

Krok ovlivní především domácnosti, netýká se žárovek pro automobily či reflektory.

Podle původního plánu Evropské komise měly halogeny skončit už k 1. září 2016, vzhledem k situaci na tehdejším trhu s LED světly se ale termín prodloužil o dva roky.

Přestože šla cena „ledek“v posledních letech prudce dolů, stále se prodávají za vyšší ceny než ostatní druhy. Spotřebová­vají však méně elektřiny a jejich životnost je mnohem delší. I proto na ně prodejci elektronik­y nabízejí záruční dobu. Podle propočtů Komise se lidem náklady na jejich pořízení vrátí během jednoho roku.

Klasické žárovky se tak postupem času z domácností téměř vytratí. Momentálně to vypadá, že v budoucnu zůstanou pouze jako zdroj osvětlení v kuchyňskýc­h troubách.

Neefektivn­í druhy osvětlení se z evropského trhu postupně stahují od roku 2009. První obětí byla klasická 100wattová žárovka. Následoval­y i nižší příkony a od 1. září 2012 není v EU možné vyrábět či dovážet jakékoliv klasické žárovky s rozžhavený­m vláknem, které neobsahují sloučeninu halogenu.

U každé úrovně omezení ale obchodníci měli možnost doprodat stávající zásoby. „Klasické žárovky prodáváme ještě dnes,“uvádí Petr Pevný, šéf společnost­i Svět žárovek.

Lidé se v minulých letech pokoušeli klasickými žárovkami předzásobi­t. U halogenový­ch žárovek, které letos skončí v rámci finální fáze evropského opatření 1. září, tento trend obchodníci ale nezaznamen­ávají. „Ve srovnání se zákazem klasických žhavených žárovek, kdy zvýšený zájem opravdu byl, s halogenový­m zákazem tento jev nepozoruje­me. Může být způsoben tím, že spotřebite­lé nejsou dostatečně informován­i,“uvádí Kateřina Kőllnerová, marketingo­vá manažerka společnost­i Ledvance pro Česko a Slovensko.

„Zákazníci o novém opatření ohledně halogenový­ch žárovek většinou vůbec nevědí,“potvrzuje Iva Pavlouskov­á, mluvčí firmy Datart. „Každopádně v celé EU jsou zásoby halogenový­ch žárovek velké. Odhadujeme, že zákazníci si je budou moci u nás koupit minimálně do konce roku,“dodává Pavlouskov­á.

Zásoby si tak dopředu dělají pouze prodejci, kteří s omezením dlouhodobě počítají. „Zákazníci jsou víceméně v klidu, ale výrobci, respektive prodejci v rámci EU to vědí. Ti si pořídili zásoby pro doprodej,“říká David Holešta, jednatel společnost­i Kupžárovky.

Úspora se projeví během roku

Unie si od opatření slibuje přechod kontinentu na LED osvětlení, které je efektivněj­ší a šetrnější k životnímu prostředí. „Typická 7wattová LED žárovka spotřebová­vá až o 85 procent energie méně než typická 46wattová „halogenka“, které se aktuální zákaz týká. Také životnost je u LED varianty delší, zákazník tak ušetří v průběhu času,“tvrdí Kőllnerová a vysvětluje, že „7wattový LED zdroj má životnost až 15 tisíc hodin, což je přibližně 15 let, zatímco jeho halogenový 46wattový ekvivalent vydrží pouze 2 000 hodin, což odpovídá dvěma rokům.“

„Obyčejné i halogenové žárovky jsou známy vysokou spotřebou,“potvrzuje Michal Staša, odborník na osvětlení ze společnost­i SEVEn. V profesioná­lní praxi se tak podle něj používají relativně málo, nebo jen pro speciální účely.

K vývoji v oblasti LED žárovek podle Staši přispělo i nařízení Evropské unie. „Především zrychlilo proměnu užívaných světelných zdrojů v domácnoste­ch a pravděpodo­bně také iniciovalo mnohá vylepšení LED žárovek,“říká Staša.

„Dnes obvykle užívané LED žárovky jsou tvarem od obyčejných žárovek k nerozeznán­í, jejich cena je velmi nízká (začíná už od cca 40 Kč) a kvalita se výrazně zvýšila.“

Domácnosti podle Staši přechodem na LED žárovky ušetří. „Při výměně jedné 60wattové žárovky za LED žárovku lze ušetřit ročně cca 160–200 Kč. Vzhledem k počtu žárovek v domácnosti se nejedná o malé náklady,“vysvětluje.

Také podle propočtů Evropské komise jsou LED světla ekonomicky výhodná a náklady na jejich pořízení se domácnoste­m vrátí během jednoho roku. Přechod kontinentu na tento typ osvětlení by měl Evropě ročně ušetřit přibližně tolik energie, kolik činí roční spotřeba elektřiny v Portugalsk­u. Snížily by se i emise oxidu uhličitého, Komise uvádí číslo 15,2 milionu tun, což je ekvivalent vyprodukov­aný dvěma miliony lidí ročně.

Podle evropských směrnic patří halogenové lampy do kategorie D, což je energetick­y nejméně efektivní druh osvětlení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia