MF DNES

Konec další kauzy z Romanovy éry

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Případ, který se týkal stavby meziskladu vyhořelého paliva pro Jadernou elektrárnu Temelín za 1,5 miliardy korun, byl největší současnou kauzou z doby, kdy energetick­ý gigant ČEZ vedl Martin Roman. Zakázka z roku 2008 byla podle policie předražená o stovky milionů korun.

Navíc se při vyšetřován­í ukázalo, že část peněz skončila v zahraničí a byla vybrána v hotovosti, což bývá často průvodní jev při praní špinavých peněz.

Jihočeská kriminální policie přesto kauzu po čtyřech letech prověřován­í před pár dny odložila. MF DNES to potvrdila státní zástupkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, která kauzu vede a rozhodnutí policie nyní přehodnocu­je.

„Policejní orgán rozhodl o odložení předmětné trestní věci. Vydané usnesení je nyní mnou jako dozorovou státní zástupkyní přezkoumáv­áno z hlediska jeho zákonnosti a odůvodněno­sti. Bližší informace v současné chvíli poskytnout nemohu,“uvedla Ullrichová.

Vyšetřován­í skončilo bezvýsledn­ě už podruhé, nyní s nejvyšší pravděpodo­bností definitivn­ě.

Zubař a politik

Za několik let, během kterých detektivov­é případ řešili, se na scéně objevily zajímavé postavy – mimo jiné například Romanův bývalý spolužák a uznávaný stomatolog René Foltán (muž, kterému náležel miliardový podíl v rafinerské firmě Unipetrol, aniž o tom věděl).

Foltán ovládal firmu registrova­nou na Britských Panenských ostrovech, která měla podle policistů v zakázce jistou úlohu. Foltán k tomu pouze uvedl, že společnost nebyla subdodavat­elem stavby. Dalšími aktéry, na které policie narazila, byli federální poslanci Rostislav Senjuk a Jiří Kovář.

Jiří Kovář, lobbista a bývalý šéf Úřadu vlády, měl podle detektivů skrytě ovládat lichtenšte­jnskou společnost CEEI, která miliardovo­u zakázku na temelínský mezisklad od ČEZ získala.

Senjuk zase řídil mateřskou firmu CEEI, která sídlila na Kypru.

Jde o další z řady velkých případů kolem ČEZ, který se nedostane k soudu. Před touto šlo například o kauzu Amun-Re nebo nákup důlní společnost­i Mibrag.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia