MF DNES

u Dalíkova strýce

Jihomoravs­ký kraj končí nájem v domě, který exhejtman Hašek najal od firmy Dalíkova strýce.

-

Lobbista Marek Dalík si ve znojemské věznici odpykává trest za to, že žádal při nákupu obrněných transporté­rů Pandur stamiliono­vý úplatek. Jeho blízcí pod hlavičkou firmy Bramley, do níž dříve putovala část Dalíkova majetku, na jihu Moravy podnikají v realitách a dohlížejí na stamiliono­vé toky peněz.

A nyní se ukazuje, že ještě čtvrt roku před tím, než v roce 2016 prohrál volby, jim k tomu svým podpisem pomohl i někdejší jihomoravs­ký hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Za tři miliony korun z veřejných peněz Hašek pronajal na tři roky kanceláře pro Jihomoravs­ké centrum na podporu integrace cizinců v luxusní rezidenci v centru města. A to právě od firmy Bramley s anonymními vlastníky, na kterou z postu šéfa dozorčí rady dohlíží Dalíkův strýc Zdeněk Pánek a chodí za ni i na obchodní jednání.

Haškův nástupce Bohumil Šimek (ANO) ovšem chce nasmlouvan­ý nájem utnout předčasně. „Centrum se do konce roku přesune do budovy kraje v ulici Česká. Považujeme to za hospodárně­jší řešení,“konstatova­l Šimek. Hašek na otázky MF DNES neodpovědě­l.

Jednatel firmy, právník kraje

Mezi Haškem a byznysem Dalíkovy rodiny je přitom zajímavá spojnice. Někdejším jednatelem Bramley a posledním dohledatel­ným akcionářem společnost­i Accordo Brno – mateřskou firmou Bramley, byl právník Jan Šťovíček. Muž dlouhodobě blízký i Haškovi.

Jím založená advokátní kancelář KŠD Legal za Haškovy éry ve velkém dělala pro hejtmanstv­í v citlivých záležitost­ech. Například když MF DNES upozornila na podivný pronájem krajského letiště v Brně soukromé firmě na 50 let, Hašek po tlaku zadal audit, který měl zjistit, zda je vše v pořádku právě KŠD Legal. A ta skutečně relevantní pochybení nenašla.

KŠD Legal v minulosti zastupoval­a v osobních záležitost­ech i někdejší šéfku hejtmanovy kanceláře Šárku Rouzkovou, které Hašek vyplácel statisícov­é odměny a mluvilo se o ní jako o šedé eminenci krajské vlády. Šťovíčkova bratra Petra zase Hašek zaměstnal jako poradce.

Firmu Accordo, v níž nyní figuruje Dalíkův strýc Pánek, Šťovíček už v roce 2015 převedl na neznámé akcionáře.

„Vzhledem k obchodnímu tajemství nemohu sdělit detaily tohoto obchodu. Snad jen to, že důvod prodeje byl obvyklý jako v obdobných transakcíc­h. A to výhodnost,“řekl už dříve MF DNES Šťovíček.

Ještě letos firma Accordo úředně sídlila na stejné adrese jako KŠD Legal, v níž figuruje Šťovíček. Na dotaz, zda jeho práce pro kraj a vlastnictv­í Accorda nějak souvisejí, včera Šťovíček nereagoval.

Dceřinou firmu Bramley místo něj ale oficiálně řídí další muž, který má k exlobbisto­vi Dalíkovi blízko – brněnský architekt David Tasler v minulosti opakovaně pracoval jak pro expremiéra Mirka Topolánka, tak právě i pro Dalíka. Lobbistovi například projektova­l jeho chalupu v Jeseníkách.

Lukrativní Mezírka

Nejsou to ale jediné veřejné peníze, které do brněnské luxusní rezidence proudí. V registru smluv je dohledatel­ná i dohoda mezi Bramley a ministerst­vem životního prostředí.

Za tři miliony si totiž ve stejné rezidenci jako kraj prostory pronajal jeden z odborů ministerst­va. Pod smlouvou je podepsaný šéf odboru Jaroslav Pospíšil, někdejší dlouholetý jihomoravs­ký radní za ODS.

Jak už MF DNES informoval­a dříve, takzvaná rezidence Mezírka není jediným byznysem, který Dalíkův strýc zaštiťuje. V Rosicích u Brna, které trpí kritickým nedostatke­m volných nemovitost­í, nejnověji organizuje výstavbu až 165 bytů. Opět pod hlavičkou firmy Bramley s neznámým vlastníkem. „Nebudeme se k tomu vůbec vyjadřovat,“řekl Pánek a položil telefon.

Dalík během let, kdy působil jako nejbližší spolupraco­vník Topolánka, nashromážd­il majetek za desítky milionů korun. Někdejšímu majiteli agentury New Deal Communicat­ions se ovšem dlouhodobě nedařilo zdůvodnit, kde na svůj nákladný životní styl bere. Odpovídají­cí příjmy totiž oficiálně dohledatel­né nejsou.

„Pracuji už 15 let. Většinu peněz jsem vydělal buď ve své firmě, nebo jako živnostník na IČO,“hájil se v roce 2009 Dalík v ojedinělém rozhovoru pro MF DNES.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, Marie Stránská, MAFRA, archiv MF DNES ?? Komplex Mezírka v centru Brna (nahoře). Na snímku vpravo dole je Dalíkův strýc Pánek s expremiére­m Topolánkem v Toskánsku v roce 2009.
Foto: Petr Topič, Marie Stránská, MAFRA, archiv MF DNES Komplex Mezírka v centru Brna (nahoře). Na snímku vpravo dole je Dalíkův strýc Pánek s expremiére­m Topolánkem v Toskánsku v roce 2009.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Lukáš Valášek reportér MF DNES ??
Lukáš Valášek reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia