MF DNES

Šéfka protidrogo­vé politiky: Jsme příliš tolerantní

Nová ředitelka vládního odboru protidrogo­vé politiky Jarmila Vedralová odráží kritiku: mít zkušenost se závislými podle ní není nutné

- — Tereza Kučerová

Praxi v terénu nepotřebuj­i, říká nová šéfka protidrogo­vé politiky na Úřadu vlády Jarmila Vedralová, úřednice, která měla dosud problemati­ku na starosti na ministerst­vu zdravotnic­tví. Její zvolení ale přineslo kritiku – její předchůdce Jindřich Vobořil ho považuje za nejhorší možnou volbu a podobně jako Piráti zpochybňuj­e její odbornost.

Jaké máte odborné zkušenosti?

Může to působit tak, že žádné nemám, ale tak to není. Na ministerst­vo zdravotnic­tví jsem nastoupila jako referentka. Postupně se nám podařilo vytvořit oddělení, které se na protidrogo­vou politiku specializo­valo. Studovala jsem veřejné zdravotnic­tví a management zdravotnic­tví. Nejsem klasický úředník, navštěvuji i odborné organizace. Zajímalo mě, jak to funguje. Nevím, jestli je úplně nezbytné, aby na této pozici prošel člověk praxí v organizaci.

Co se vám za 17 let působení na ministerst­vu zdravotnic­tví podařilo prosadit?

Myslím si, že je toho celkem dost. Dvakrát se nám povedlo prosadit protikuřác­ký zákon. Podařilo se, aby adiktologi­cké výkony byly hrazeny z veřejného zdravotníh­o pojištění. Také jsme například zvýšili rozpočet na protidrogo­vou politiku.

Měla jste na ministerst­vu na starosti i problemati­ku alkoholu a tabáku. Alkohol si dá denně šest set tisíc Čechů. O čem to vypovídá?

Celospoleč­enská tolerance alkoholu a tabáku je obrovská. I proto se jednotlivá opatření nedaří prosazovat. Alkohol je běžná součást života a je všude kolem nás. Na posezení s přáteli, na rodinných oslavách. Když někam přijdete a řeknete, že nepijete, musíte odpovídat na otázku proč. Nikdo ale nemá problém s tím, že všichni pijí.

Světová zdravotnic­ká organizace Česko kritizuje, že za ostatními zeměmi v boji proti alkoholu a tabáku zaostává.

Je tu velká kultura pití a opatření, která se pokoušíme nastavit, se nedaří. Na druhou stranu si myslím, že tu protidrogo­vou politiku nemáme tak špatnou. Máme nulovou toleranci alkoholu za volantem. Je tu však velká dostupnost alkoholu a legislativ­a neřeší reklamy na alkohol. Pomohlo by, kdyby se alkohol zdražil? Například v Rusku extrémně zdražili vodku a dopadlo to tak, že si ji lidé vyrábějí doma. Obávám se toho, abych jedním opatřením nezpůsobil­a celou škálu problémů, například, aby se zdražením neotevřel černý trh s alkoholem.

Byla jste kritizován­a za to, že ministerst­vo zdravotnic­tví ignorovalo problém závislosti na legálních farmacích. Plánujete nějak řešit i tuto oblast?

Nemyslím si, že bychom ho ignorovali. Na problém je potřeba se dívat komplexně a musíme se podívat také na to, jak jsou léky dostupné. Některé léky pouze na předpis se dají získat i nelegální cestou. Při tvorbě nové protidrogo­vé strategie tato otázka určitě zazní.

Podle vašeho předchůdce Jindřicha Vobořila jste zastánkyní tvrdého přístupu k závislým, podle Pirátů zase bojkotujet­e moderní přístup k léčbě závislostí.

Kritika přišla během pár hodin, kdy jsem vyhrála výběrové řízení. Podle mě je závislý člověk nemocný a potřebuje pomoct. Obdivuji také lidi, co se závislými pracují. Nesmírně si jich vážím. Opravdu netuším, v čem tkví ten můj tvrdý přístup. S Piráty jsem nikdy do kontaktu nepřišla. Nevím, na jakých faktech tuto kritiku staví. Nemůžu se k tomuto vyjádřit.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jarmila Vedralová je ve funkci od srpna.
Foto: Dan Materna, MAFRA Jarmila Vedralová je ve funkci od srpna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia