MF DNES

Útok před koncertem

-

do řeky Roma Tibora Danihela, který se utopil. Od té doby si extremisté dali podobný sraz ve městě několikrát, nikdy ale nedošlo k napadení lidí. Až tentokrát, kdy zároveň neonacisty do města přilákal i koncert kapely Ortel.

„Za předpoklad­u, že by organizáto­ři chtěli koncert uspořádat v městském majetku a žádali by o pronájem, můžeme akci vyhodnotit kupříkladu jako rizikovou, v tomto případě ale byl pořádán v soukromém objektu a město nemá páky, jak pořádání takových koncertů ovlivnit, co víc, už jednou v Písku koncert Ortelu byl a tehdy se vše obešlo bez incidentů,“řekl místostaro­sta Písku Josef Knot.

Ortel: Nejde ovlivnit, kdo přijde

Frontman kapely Tomáš Ortel MF DNES zopakoval, že on sám se od pravicovéh­o extremismu distancuje, stejně jako od lidí, kteří napadají jiné. „Nemůžeme vyhazovat lidi podle jejich názoru a zamezit tomu, aby se na koncert tací dostali. Bylo tam 1 200 lidí a nedá se ovlivnit, kdo přijde. Je pravdou, že jeden čas na naše koncerty chodilo hodně extremistů, bohužel je to jen o čase, než lidé pochopí, že to, co kapela hraje a o čem zpívá, není rasismus,“řekl MF DNES Tomáš Ortel.

Datum 18. 8. 2018 podle něj vybrali organizáto­ři koncertu, nikoliv on. „To bychom nemohli hrát žádného osmnáctého nebo celý rok 2018. Já měl dokonce svatbu na den narozenin Adolfa Hitlera a to jen proto, že na zámku ve Zbirohu nebylo prostě jindy volno,“říká Ortel. Na tomto zámku za 2. světové války sídlilo velitelstv­í SS.

Podle odborníka na pravicový extremismu­s Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně se v publiku Ortelu na koncertech objevují jak příznivci neonacismu, tak i běžní nespokojen­í lidé.

„Vedle příznivců starého neonacisti­ckého jádra přicházejí i lidé, kterým se písně líbí zejména proto, že jsou nespokojen­i se současnou vládou. Ortel se snaží, aby nemohl být označován za pravicově extremisti­ckou kapelu, nicméně lidi z tohoto spektra prostě láká,“uvedl Mareš.

Jedničky a osmičky jsou mezi neonacisty symbolikou pořadí písmen v abecedě. Odkazují na iniciály Adolfa Hitlera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia