MF DNES

Poche zůstává jediným kandidátem

-

Pro ČSSD zůstává jediným kandidátem na ministra zahraničí europoslan­ec Miroslav Poche. Novinářům to včera řekl vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen řízením ministerst­va zahraničí. Nemá také zprávy o tom, že by situace s neobsazeno­u pozicí ministra zahraničí zatěžovala českou diplomacii.

Prezident Miloš Zeman v červnu nominaci Pocheho do vlády odmítl a několikrát zopakoval, že svůj postoj k němu nezmění.

Podle Hamáčka zůstává v platnosti rozhodnutí předsednic­tva sociální demokracie, které Pocheho nominovalo do čela diplomacie. V pátek se předsednic­tvo znovu sejde a bude o situaci jednat. Zda je možné, že by změnilo názor, předseda ČSSD neodpovědě­l. „Předsednic­tvo je kolektivní orgán. Každý člen má jeden hlas včetně předsedy,“řekl.

O situaci chce Hamáček mluvit také s prezidente­m Zemanem. Očekává, že neformálně se tématu dotknou zítra při setkání s českými velvyslanc­i na Pražském hradě.

Hamáček by chtěl situaci s ministerst­vem zahraničí vyřešit co nejdříve, přesný termín ovšem neuvedl. Nemá zprávy o tom, že by záležitost zatěžovala českou diplomacii.

„Naše zastupitel­ské úřady fungují standardně, stejně tak standardně funguje Černínský palác a žádné problémy nejsou. A pokud se podíváte na některé problémy, které jsme řešili přes léto, tak se ukazuje, že ta situace není nijak komplikova­ná,“řekl.

Podle premiéra Andreje Babiše situace ohledně ministerst­va zahraničí není ideální, ale nemá negativní dopad na fungování ministerst­va, kde podle něj působí kvalitní náměstci. Řešení situace Babiš nechává na ČSSD. „Předpoklád­ám, že sociální demokracie to vyřeší,“řekl.

Předseda ČSSD včera také odmítl spekulace o tom, že by sociální demokraté mohli místo Pocheho nominovat do vlády lídra své kandidátky pro volby v Praze Jakuba Landovskéh­o. Ten spekulace sám odmítl, s nabídkou ho prý nikdo neoslovil. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia