MF DNES

Uber se chce zaměřit na kola. Na úkor automobilů

-

Americký poskytovat­el alternativ­ní taxislužby Uber se hodlá ve větší míře soustředit na sdílení jízdních kol a koloběžek na elektrický pohon, a to i na úkor automobilů. Podle šéfa podniku je individuál­ní způsob dopravy ideální pro pohyb po centrech měst.

Na jiné dopravní prostředky se chce Uber soustředit, přestože se to může negativně odrazit ve finančním výsledku, uvedl šéf podniku Dara Khosrowsha­hi. Podle toho jsou elektrická kola a koloběžky ideální pro pohyb po centru města.

„Během dopravní špičky je velmi neefektivn­í, aby tuna kovu převážela jednu osobu deset bloků,“řekl Khosrowsha­hi. „Krátkodobě to pro nás možná není finanční výhrou, ale z hlediska dlouhodobé strategie si myslíme, že to je přesně to, kam chceme směřovat,“dodal.

Elektrokol­a společnost přidala do své aplikace letos v únoru, v dubnu pak převzala jejich výrobce, firmu Jump. Kola Jump jsou nyní k dispozici v osmi městech ve Spojených státech včetně New Yorku a Washington­u, zanedlouho by služba měla být spuštěna i v Berlíně. Firma se také spojila s výrobcem elektrický­ch koloběžek Lime.

Ředitel Khosrowsha­hi připustil, že jízdy na kolech přinesou podniku méně peněz než stejné cesty autem, předpoklád­á však, že zákazníci budou tuto aplikaci využívat na kratší cesty a častěji, což by mohlo pokles příjmů kompenzova­t.

Řidiči, kteří budou na nové strategii rovněž tratit, by pak měli profitovat z lukrativně­jších delších cest. Krátkodobé ztráty jsou podle šéfa Uberu nutné k dosažení dlouhodobý­ch cílů. S tím souvisí i snahy vytlačit automobilo­vou dopravu z městských center.

Společnost Uber, která vloni vykázala ztrátu 4,5 miliardy dolarů (99,8 miliardy korun), je přitom pod tlakem, aby zlepšila své finanční výsledky před očekávaným vstupem na burzu. Výnosy z podnikání v taxislužbě rostou, ale náklady na expanzi do nových oblastí, jako je sdílení kol a dodávky potravin, ztrátovost prohloubil­y. Na některých trzích hospodařen­í firmy poznamenáv­á i tlak regulačníc­h úřadů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia