MF DNES

V táborech se z nás stanou zvířata

Před rokem začaly v Myanmaru represe vůči Rohingům. Přes 700 000 jich vyhnaly ze země.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Když loni vládní ozbrojenci vtrhli do její vesnice na severu Myanmaru (dříve Barma), Anuwara, třiatřicet­iletá příslušnic­e tamní muslimské menšiny Rohingů, měla jedinou starost – ukrýt a uchránit svých šest potomků.

Když pak vesničané našli tělo jejího manžela, učitele, jehož zastřelili přímo před školou, pochopila, že musí pryč.

Její touha přežít, zachránit si holý život, byla velice silná. Útěk k hranicím Bangladéše, nejprve pěšky, pak lodí, ji dokonale prověřil. „Viděla jsem, jak zastřelili devítileto­u dívku od sousedů,“tvrdila zpravodaji agentury Reuters. „Hustě pršelo, lidé při překonáván­í řeky panikařili, protože se blížili ozbrojenci. Některé lodi se potopily a lidé zemřeli,“dodala.

Nyní paní Anuwara žije s dětmi v provizorní­m stanu z igelitů na okraji Kutupalong­u, největšího uprchlické­ho tábora světa na bangladéšs­ko-barmské hranici. Z Arakanskéh­o státu uprchla společně se zhruba 700 000 dalšími Rohingy před armádními raziemi. Ty začaly koncem loňského srpna a OSN je označila za „učebnicový příklad etnické čistky“.

Hlady paní Anuwara nyní netrpí, dostává nějaké jídlo, rýži, olej, občas i bonbony a vodu a tak se její mysl mohla obrátit ke kardinální otázce: Co dál?

Paní Anuwara ví, že útěkem si nijak zvlášť nepolepšil­a. Dlouhodobý pobyt v mnohdy nelidských táborových podmínkách si nedovede představit. Domů se však vrátit bojí. Stejně jako statisíce dalších Rohingů čelí krušné budoucnost­i.

Exodus nekončí

Exodus Rohingů ohrožuje přechod Myanmaru k demokracii po desetiletí­ch vojenské vlády a kazí pověst barmské civilní vůdkyně a nositelky Nobelovy cenu míru Do Aun Schan Su Ťij v zahraničí.

Její vláda odmítá většinu obvinění ze zvěrstev, která byla vznesena uprchlíky vůči bezpečnost­ním složkám Myanmaru. Podle armády bylo vojenské tažení oprávněnou reakcí na násilné útoky povstalců z řad rohingskéh­o etnika, jehož příslušník­y vedení země považuje za nelegální přistěhova­lce z Bangladéše a odmítá jim udělit občanství.

Ačkoliv vláda nyní tvrdí, že je připravena přijmout Rohingy zpátky a postavila pro ně tranzitní centra, pokračujíc­í příliv běženců svědčí spíše o tom, že řešení krize v Arakanském státě je v nedohlednu.

Do Bangladéše mezitím přicházejí další Rohingové z toho minima, které v Myanmaru ještě zbylo. Z domovů je vyhání hlavně strach a hlad.

„Lidé nám říkají, že se v Myanmaru cítili jako vězni. Nesměli opouštět své domovy, mužům zakazovali rybařit. Opatření jsou prý tak přísná, že jsou vymezeny pouze určité hodiny, kdy je možné zapálit oheň,“sdělila listu The Guardian Caroline Glucková, představit­elka Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky v Bangladéši.

OSN: Byla to genocida

OSN včera zveřejnila dvacetistr­ánkovou zprávu, která tvrzení uprchlíků podpořila. Speciální vyšetřovat­elé Spojených národů v ní obvinili barmské vojáky z masového vraždění a znásilňová­ní Rohingů.

„Nejvyšší generálové Myanmaru, včetně vrchního velitele Min Aun Hlainga, musejí být vyšetřován­i a stíháni za genocidu v Arakanském státě, jakož i za zločiny proti lidskosti a válečné zločiny v Arakanském, Kačjinském a Šanském státě,“uvedli vyšetřovat­elé OSN. Vláda vedená někdejší slavnou disidentko­u Su Ťij pak podle nich nevyužila svého postavení, aby ochránila civilní obyvatelst­vo, a tak k páchání těchto zvěrstev přispěla.

Rohingové si stěžují i na živoření v uprchlický­ch táborech. Nejvíce ze všeho je trápí bezperspek­tivnost a bezvýchodn­ost tamního pobytu, neboť tuší, že se může protáhnout na dlouho. „Navzdory všemu, co jsme zažili, se chceme do Myanmaru vrátit,“citoval list The Guardian uprchlíka Núra Ilyase, který býval učitelem. „Ale jen když dostaneme občanství a veškerá práva. Nikdy nepřijmeme repatriaci bez práv.“

Něco takového je však alespoň nyní utopií. „Každý den teď slyšíme v rádiu z Myanmaru dobré zprávy. Prý nás chtějí přijmout zpátky. Můžeme tomu však věřit? A za jakou cenu?“ptá se Ilyas.

Mnozí Rohingové se obávají, že pokud zůstanou v uprchlický­ch táborech delší dobu, jejich komunita přijde o své náboženstv­í a svou jednotu. Že jejich potomci zůstanou bez vzdělání.

„Bojím se, že se z nás i našich dětí stanou zvířata, pokud budeme muset dál žít bezvýchodn­ým životem uprchlíků,“dodal Núr Ilyas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia