MF DNES

V posmrtné bitvě s Trumpem nutně vyhraje McCain

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

John McCain byl bojovník. A v boji s Donaldem Trumpem pokračuje i po smrti.

Trump to oprávněně schytal, že po úmrtí ikony republikán­ské politiky se omezil jen na stručnou kondolenci rodině, ani zmínka o zesnulém, ale ono je asi těžké se dojímat, když zesnulý výslovně před smrtí řekne, že vás nechce na pohřbu.

Ve Washington­u je i smrt politická věc, a tak je tohle rozhodnutí zároveň posmrtným prstem namířeným na Bílý dům.

Nebyla to jediná ťafka, kterou McCain Trumpovi z rakve na rozloučeno­u uštědří. Stejného druhu je i jeho rozhodnutí, že na pohřbu mají mluvit bývalí prezidenti Barack Obama a George Bush mladší.

Do Washington­u se sjede řada důležitých politiků z Ameriky i světa, zřejmě to bude zatím největší shromážděn­í Trumpova prezidents­tví – a prezident bude na pozadí těch, kdo budou projevovat respekt McCainovi, vypadat jako vyobcovaný. Pochvalné řeči se budou vysvětlova­t jako zastřené útoky na Trumpa, i když tak třeba nebudou myšleny.

Ceremonie kolem posledního rozloučení s McCainem tak budou mnohem víc než jen pohřeb. Příležitos­tí bude dost, jelikož rakev bude cestovat napříč Amerikou z Arizony do Kongresu, pak se přemístí do Annapolisu, kde bude McCain podle svého přání pochován.

Času vysvětlova­t pocty a respekt McCainovi, jako tichý protest proti Trumpovi, bude dost. Jistě se budou vypichovat vlastnosti jako charakter, schopnost dohody, slušnost a mravnost, což bude znovu působit jako zrcadlo nastavené Trumpovi.

Prezidento­vi odpůrci budou mít žně. Už teď média vytahují staré příběhy americké historie, v nichž se i velcí nepřátelé dokázali nad rakví státnicky oprostit od svých nepřátelst­ví. CNN například připomněla, jak se na pohřbu Johna Kennedyho sešli prezidenti Truman a Eisenhower, kteří se nemohli ani cítit, a dali si spolu panáka. Potíž je jen v tom, že

„Nechci ho na svém pohřbu.“Dění po smrti senátora ukazuje, že americká politika je rozdělená skutečně až za hrob

McCain nebyl prezident, nebyl zastřelen atentátník­em a JFK jim nezakázal na pohřeb jít.

Ale současný pochmurný příběh americké politiky rozdělené až za hrob má ještě jednu stránku. Polarizace je tak silná, že když demokraté vyjadřují respekt McCainovi, aby tím dali i tichý políček Trumpovi, dostanou za to od svých voličů vynadáno, protože McCain byl přece republikán.

Ale to je detail: v tomto posledním kole šlo starému bojovníkov­i McCainovi o Trumpa. A vyhrál.

 ?? Foto: ČTK ?? Válčil s Trumpem ze smrtelné postele i poté.
Foto: ČTK Válčil s Trumpem ze smrtelné postele i poté.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia