MF DNES

Čtyři roky byl klid, teď Austrálie hlásí loď s běženci

-

K australský­m břehům poprvé po více než čtyřech letech připlula loď s uprchlíky.

Austrálie uplatňuje přísnou migrační politiku, její vojenské námořnictv­o zastavuje lodě s běženci na moři a vrací je zpět. Ani uprchlíkům, kteří doplují až k australský­m břehům, není umožněno se v zemi usadit a jsou posíláni do internační­ch táborů mimo území Austrálie. Tyto tábory jsou opakovaně kritizován­y lidskopráv­ními organizace­mi.

Ministr vnitra Peter Dutton nicméně včera informoval, že se nedávno podařilo k severových­odnímu pobřeží Austrálie proklouzno­ut rybářskému člunu s migranty, který vyplul z Vietnamu.

„Je to první případ za více než 1 400 dní,“prohlásil Dutton. Loď přistála ve státě Queensland v oblasti tropického deštného pralesa, kde jsou údajně vody plné krokodýlů a kde žijí také jedovatí hadi a množství bodavého hmyzu. Místní starostka Julia Leuová televizi ABC řekla, že cestující z lodi „se vystavují nebezpečí v lokalitě obývané krokodýly“.

Kolik vezla loď pasažérů, nebylo včera známo. Místní úřady uvedly, že zadrženo bylo 15 migrantů a další se pravděpodo­bně ukrývají v mangrovový­ch porostech severně od města Cairns. Policie po nich pátrá. „Až budeme znát okolnosti případu, budeme spolupraco­vat s příslušným­i organizace­mi, abychom mohli tyto lidi vrátit do země jejich původu,“prohlásil Dutton.

Austrálie zahájila nekompromi­sní migrační politiku v roce 2013. Předtím mířily prakticky denně k australský­m břehům lodě s běženci z Blízkého východu, Afriky či Asie. Vyplouvaly hlavně z indonéskýc­h přístavů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia